Απόστολος Πόντας: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει να εκφράζει όλους τους πολίτες

0

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) Απόστολος Πόντας απαντά στα τέσσερα κοινά ερωτήματα που απηύθυνε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τους εκπροσώπους των κομμάτων και κινήσεων που αποτελούν τη ΔΗΣΥ.

  1. Τι να περιμένει ο πολίτης από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Γιατί τον αφορά;

Ο πολίτης θα πρέπει να διαμορφώσει με την παρουσία του στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να δομήσει τα συμπεράσματα του. Οι εποχές που οι πολίτες θα έπρεπε να περιμένουν από τα κόμματα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σήμερα τα κόμματα περιμένουν από τους πολίτες, για να μην πω πως εκλιπαρούν τους πολίτες, να ασχοληθούν μαζί τους και να συμμετέχουν σε αυτά. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σπάει αυτόν το κλοιό της απομόνωσης, εμβαθύνει στο σιωπηρό και απέχον κοινωνικό σύνολο και καλείται με το Συνέδριό της να αντλήσει από τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα της ελληνικής κοινωνίας ιδέες, προτάσεις, στελέχη και συνεργάτες στο μεγάλο έργο της αλλαγής του σεναρίου της διάλυσης και της κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

  1. Ποιο είναι το διακύβευμα του Συνεδρίου;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως το κύριο διακύβευμα είναι να ανασύρουμε την πολιτική από το βάραθρο της αναξιοπρέπειας και να την εγείρουμε από το παρατεταμένο κώμα στο οποίο έχει καταδικαστεί, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική δεν μπορεί να είναι πλέον ένας χώρος ημετέρων, “εκλεκτών” και απομονωμένων “αρίστων”. Πρέπει να ενσωματώσει στους κόλπους της όλους τους πολίτες, όσους περισσότερους καταφέρει να αφυπνίσει και να πείσει και ιδιαιτέρως τους νέους ανθρώπους στους οποίους ανήκει δικαιωματικά το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας μας.

  1. Τι και ποιους θέλει να εκφράσει και με ποιο τρόπο η Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει να εκφράζει όλους τους πολίτες. Για εμάς δεν υπάρχουν κάποιοι περισσότερο σημαντικοί από κάποιους άλλους. Για εμάς το ζητούμενο είναι να παράξουμε άθροισμα στα όνειρα μας, να βρούμε τον πολλαπλασιαστή στις πράξεις και τις δράσεις μας και να αναζητήσουμε το ηθικό και δίκαιο πηλίκο των δικαιωμάτων και των επιδιώξεών μας.

  1. Μιλούν όλοι για την ενότητα και την κοινή πορεία όλων των κομμάτων και κινήσεων του ευρύτερου χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού και του προοδευτικού Κέντρου. Με ποιο τρόπο θα γίνει και με ποιες διασφαλίσεις δημοκρατικότητας;

Εμείς ως ΕΔΕΜ επιθυμούμε όχι απλά τη συνένωση ενός δεδομένου και παραδοσιακού προοδευτικού χώρου, αλλά την έκρηξη των ορίων του και τη διεύρυνση του ορίζοντα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα πέρατα του κοινωνικά ωφέλιμου και πολιτικά παραγωγικού χώρου. Πιστεύουμε σε μια νέα πολιτική και κοινωνική γεωγραφία που δεν έχει σύνορα, δεν προϋποθέτει διαβατήρια πολιτικά για την είσοδο σε αυτήν και δεν αναγνωρίζει τα μέλη της σε γηγενή στελέχη ή σε πολιτικούς και ιδεολογικούς πρόσφυγες και μετανάστες. Εμείς τους θέλουμε όλους γιατί τους αναγνωρίζουμε όλους. Μπορούμε να συνεργαστούμε με όλους γιατί τους πιστεύουμε όλους και μπορούμε να τους εκπροσωπήσουμε όλους γιατί προερχόμαστε από όλους και τους σεβόμαστε όλους.

Share.

Comments are closed.