Ινστιτούτο Peterson: Δημοσιονομικός «ζουρλομανδύας» η απόφαση του Eurogroup που είναι καταδικασμένη να αποτύχει

0

Άλλο ένα «στρατευμένο» Μέσο προσπαθεί να κάνει πόλεμο και να καταστρέψει το sacces story και τους πανηγυρισμούς κ. Τσίπρα. Μετά το διεθνές οικονομικό πρακτορείο  Blooberg έρχεται το αμερικάνικο Ινστιτούτο Peterson χαλάσει την πανηγυρική ατμόσφαιρα του Μαξίμου.
Θεωρεί ότι η συμφωνία της Ελλάδας με το Eurogroup αποτελεί δημοσιονομικό «ζουρλομανδύα» και είναι καταδικασμενη να αποτύχει.
Ο οικονομολόγος Jeromin Zettelmeyer (Ζερομίν Ζελτεμέγιερ) του Ινστιτούτου Peterson  που έχει έδρα στην Ουάσινγκτον τονίζει ότι το δημοσιονομικό μονοπάτι το οποίο υιοθέτησε το Eurogroup είναι μη ρεαλιστικό και προειδοποιεί ότι θα αποτύχει το οποιοδήποτε πακέτο ελάφρυνσης χρέους βασιστεί σε αυτή την υπόθεση. Αυτά αναφέρει ο οικονομολόγος Ζελτεμέγιερ και δεν τα λέει πρώτη φορά, που υπογράφει τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Peterson με τίτλο «Το Eurogroup για την Ελλάδα: Ελάφρυνση χρέους με δημοσιονομικό ζουρλομανδύα» και αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της απόφασης του Eurogroup.

Τα θετικά και τα αρνητικά
Η δήλωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου περιλαμβάνει τρία νέα σημαντικά νέα σημεία, αναφέρει ο οικονομολόγος. Δύο θετικά και ένα αρνητικό.

  • Στα θετικά, ότι για πρώτη φορά υπάρχει αναμφισβήτητη δέσμευση για ελάφρυνση χρέους και ότι το Eurogroup θα αποδεχθεί την αναβολή καταβολής τόκων ως μέρος του πακέτου, κάτι που αμφισβητούνταν έως πρόσφατα.
  • Το αρνητικό όμως είναι ότι παραθέτει συγκεκριμένες δημοσιονομικές εκτιμήσεις έως το 2060, εξαιτίας των οποίων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το πακέτο ελάφρυνσης της επόμενης χρονιάς, πιθανότατα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ουσιαστικά ξανά θα μεταθέσει το πρόβλημα για αργότερα.

Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει μετά τον Β’ Παγκόσμιο
Η μελέτη του Ινστιτούτου επικεντρώνεται κυρίως στο τελευταίο θέμα, το δημοσιονομικό μονοπάτι έως το 2060. Και τονίζει ότι με αυτό, οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα «εκραγούν» χωρίς ελάφρυνση χρέους, πολύ πάνω από το όριο του 20% του ΑΕΠ που θέτει το Eurogroup.
Το καλό είναι, σημειώνει ο οικονομολόγος, ότι το Eurogroup απαιτεί τώρα από την Ελλάδα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για τέσσερα χρόνια μετά το 2019, δηλαδή για λιγότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Κομισιόν. Αν και αυτό απέχει από το ιδανικό- σε μία χώρα που έχουν καταρρεύσει οι επενδύσεις και η ανεργία παραμένει στο 23%- είναι εφικτό.
Στα άσχημα νέα όμως, για την περίοδο μετά το 2022, το Eurogroup εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, για μία περίοδο από το 2023 έως το 2060. «Ουάου. Πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% για μία περίοδο 40 χρόνων; Από όσο γνωρίζουμε, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, σε καμία χώρα, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο του Ζελτεμέγιερ για αυτό.
«Περίοδο 40 χρόνων με μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2% έχουν υπάρξει κυρίως σε αναδυόμενες αγορές. Αλλά ακόμη και εκεί είναι πολύ σπάνια», τονίζει ο οικονομολόγος.

Θα αποτύχει
«Αν και ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 μπορεί να δικαιολογηθεί με το ιστορικό προηγούμενο, θα δυσκολέψει την ”ανάσταση” των δημοσίων επενδύσεων. Και η διατήρηση του πλεονάσματος πάνω από το 2% για άλλα 37 χρόνια θα απαιτήσει αντοχή άνευ προηγούμενου», προσθέτει.
Ο οικονομολόγος καταλήγει ότι ένα πακέτο ελάφρυνσης χρέους απαιτεί ρεαλιστικό όραμα για το τι μπορεί να πετύχει μία χώρα. Και το δημοσιονομικό μονοπάτι που υιοθέτησε το Eurogroup δεν εκπληρώνει αυτή την προϋπόθεση. «Αν ένα μελλοντικό πακέτο ελάφρυνσης χρέους βασιστεί σε αυτή την υπόθεση, πιθανότατα θα αποτύχει», συμπεραίνει.

Κερδάμε σύντροφοι, Κερδάμε!!!! Τι άλλο να πεις…

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του Jeromin Zettelmeyer του Peterson Institute for International Economics με θέμα «The Eurogroup on Greece: Debt Relief with a Fiscal Straitjacket», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Παρόμοια άρθρα:
Financial Times: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει πλεονάσματα μεγαλύτερα του 3,5% για πάνω από 3-4 χρόνια

Share.

Comments are closed.