Πελατειακή λογική κρύβουν τα κυβερνητικά μέτρα για τους Ρομά

0

Τέσσερα μέτρα για την εκπαίδευση των Ρομά ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κατά την κοινή συνέντευξη τύπου συναρμόδιων υπουργών στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε τα εξής:

  • Πρώτον, στα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές Ρομά, θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών από 25 σε 15.
  • Δεύτερο, στα σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές Ρομά και ελπίζουμε να το αρχίσουμε στη διάρκεια του επόμενου σχολικού έτους και να το ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του σχολικού έτους: θα τοποθετηθεί ένας κοινωνικός λειτουργός που, όμως, ο αποκλειστικός ρόλος του εκπαιδευτικού θα είναι η διαμεσολάβηση ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια. Η μεγάλη μας αδυναμία στο θέμα της εκπαίδευσης, μέχρι τώρα, ήταν η εμπλοκή των οικογενειών. Άρα θα υπάρχει ένας διαμεσολαβητής ο οποίος θα επικοινωνεί καθημερινά με τις οικογένειες των μαθητών Ρομά.
  • Τρίτον, στα σχολεία που φοιτούν μαθητές Ρομά θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου. Έχουμε ένα πρόβλημα πλημμελούς παρακολούθησης από τους μαθητές Ρομά. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά νομίζουμε ότι το να συνεχίζουν οι μαθητές μετά τη 1:15 έως τις 4 το απόγευμα, όπου υπάρχουν πολύμορφες δραστηριότητες στα σχολεία, θα παίξει επίσης ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.
  • Τέταρτο, μελετάμε και θα το αρχίσουμε πειραματικά από φέτος. Στα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές Ρομά θα θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική λειτουργία Σχολής Γονέων. Σύνθετο το εγχείρημα, αλλά υπάρχει ευρωπαϊκή εμπειρία και θα το αρχίσουμε πειραματικά από φέτος.

Μαζί με τον κ. Τόσκα μελετάμε το νομικό καθεστώς ως προς την δυνατότητα όποιοι μαθητές Ρομά παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε ορισμένα Τμήματα των ΤΕΙ. Παραδείγματος χάριν, τμήματα ΤΕΙ Κοινωνικών Λειτουργών και παιδαγωγικά τμήματα, ώστε να ενισχυθεί ο πληθυσμός των εκπαιδευτικών ανάμεσα στους Ρομά. Θα μας πει και ο κ. Τόσκας για την αντίστοιχη δυνατότητα που υπάρχει στις Σχολές της Αστυνομίας. Υπάρχουν ορισμένες νομικές δυσκολίες, αλλά θα κάνουμε το παν να τις ξεπεράσουμε. Νομίζουμε ότι αυτό είναι ένα πακέτο μέτρων που μακροπρόθεσμα θα μας πάει σίγουρα πολλά βήματα μπροστά και καλούμε και την τοπική κοινωνία να τα ενισχύσει προφανώς, να τα υπερασπιστεί και να τα υιοθετήσει.
Εμείς εντός του μήνα προγραμματίζουμε και συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής, ώστε να τους αναλύσουμε αυτά τα μέτρα και προφανώς να ακούσουμε και τις απόψεις τους.

Οι πρώτες σκέψεις από τις εξαγγελίες
Ως πρώτη ανάγνωση για αυτή την εξαγγελία θα πρέπει να πούμε ότι προκύπτει σαφέστατα η πελατειακή πολιτική με τους Ρομά, στους οποίους ο κ Γαβρόγλου τάζει ελεύθερη εισαγωγή στα ΤΕΙ.
Το δεύτερο που άμεσα έρχεται στο νου του κάθε πολίτη είναι τα ερωτήματα: Τι είναι η ανώτατη Παιδεία; Μέσο για να κάνει το κράτος πρόνοια, όπως έκανε με το ασφαλιστικό και το έριξε στα βράχια; Μέσο για να κρύβει ένα πρόβλημα κάτω από το χαλί;
Αν η κυβέρνηση επιθυμεί η κυβέρνησει να βοηθήσει τους Ρομά θα πρέπει να τους υποχρεώσει να στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Να συνδέσει τα επιδόματα με το… απουσιολόγιο! Θα πρέπει να τους δώσει πραγματικά εφόδια για να κερδίσουν το μέλλον τους χωρίς να χρειάζονται τα «δώρα» των 5 υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα άλλο!!!

Share.

Comments are closed.