«Φτωχέ Αλέξη Τσίπρα – Poor Alexis Tsipras» είναι η πρώτη φράση δημοσιεύματος του περιοδικού Politico, η οποία είναι ενδεικτική της ειρωνείας και απαξίωσης που ακολουθεί στο υπόλοιπο κείμενο για τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Αναφερόμενο στα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα τηλεφωνήματα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άνγκελα Μέρκελ, το περιοδικό σχολιάζει: «Μέχρι στιγμής οι προσπάθειές αυτές του έχουν εξασφαλίσει περισσότερο χλεύη αντί για σεβασμό ειδικά στη Γερμανία».
Με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα είναι μια ντε φάκτο αποικία χρέους», το δημοσίευμα εξηγεί γιατί ο κ. Τσίπρας δεν θα καταφέρει να πάρει ελάφρυνση χρέους.
«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν στη συνάντηση του Λουξεμβούργου την Τρίτη για το αν θα δώσουν μια δόση μεγαλύτερη των 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Αθήνα θα πάρει τα χρήματα. Ο Σόιμπλε ο ίδιος δεσμεύθηκε γι’ αυτό την Τρίτη. Αλλά ο Τσίπρας θέλει κάτι πιο πολύτιμο: Ελάφρυνση χρέους» αναφέρεται στο άρθρο.
Όπως επισημαίνει ο συντάκτης για να γίνει αυτό θα πρέπει να πειστεί η Γερμανία, η χώρα στην οποία η Ελλάδα οφείλει τα περισσότερα χρήματα.
«Για το μεγαλύτερο τμήμα της δεκαετούς ύφεσης η Ελλάδα ήταν όμηρος των εγχώριων πολιτικών της. Τώρα είναι όμηρος της Γερμανίας» προστίθεται στο άρθρο.
Σχολιάζοντας, δε, την πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού να μεταφέρει το θέμα του χρέους στη Σύνοδο Κορυφής καθώς η Γερμανία δεν θα υποκύψει στις πιέσεις ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου στη χώρα, το Politico γράφει ότι «ο Τσίπρας μπορεί να προσπαθήσει να αντισταθεί σε μια συμφωνία για το χρέος αυτή την εβδομάδα και να πάει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφή της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες αλλά αυτό είναι απίθανο να κάνει μεγάλη διαφορά».
Οι ημέρες που το Grexit προκαλούσε νευρικότητα στις αγορές έχουν περάσει, σημειώνει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι σήμερα μία αναφορά στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ένα ανέκφραστο βλέμμα, αν όχι χασμουρητό. «Με το χρέος μακριά από τα χέρια των πιστωτικών αγορών και στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ και της Ευρώπης, η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να ταρακουνήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».
Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει το Politico, δεν το κατάλαβε αυτό παρά μόνο μετά την εκλογή του, το 2015. Εκλέχθηκε με την υπόσχεση να ανατρέψει το μεγαλύτερο μέρος της λιτότητας που είχαν επιβάλλει οι δανειστές και έκανε δημοψήφισμα, αλλά μετά ήρθε η πραγματικότητα.
«Αντιμέτωπος με την κατάρρευση του ελληνικού συστήματος, την έξοδο από την ευρωζώνη και ένα μέλλον πιο θλιβερό από το παρόν, πείστηκε αναγκαστικά».
«Από τότε, ο Τσίπρας σε μεγάλο βαθμό έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω περικοπές και μεταρρυθμίσεις. Το Βερολίνο και οι εταίροι του αντιμετώπισαν τα περιστασιακά ξεσπάσματα αντίστασής του με απλή υπομονή. Στο τέλος, ήξεραν ότι ο Έλληνας ηγέτης δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να υποχωρήσει», αναφέρει το Politico, σημειώνοντας ότι ξανά και ξανά αποδείχθηκαν σωστοί, αναφέροντας ως τελευταίο παράδειγμα ότι ο κ. Τσίπρας πέρασε τις περικοπές στις συντάξεις, κάτι που κάποτε ήταν αδιανόητο.
«Η Ελλάδα είναι μια de facto αποικία»
Από την αρχή της κρίσης, μέρος της γερμανικής στρατηγικής στο ελληνικό ζήτημα ήταν να μην κάνει την πρόοδο πολύ εύκολη. Αν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα το παραδεχθούν δημόσια, το να τιμωρούν την Ελλάδα ως παραδειγματισμό ήταν πάντα μέρος του σχεδίου τους, σημειώνει το Politico.
Και αυτό, απέδωσε, συνεχίζει το δημοσίευμα. Σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα έγινε συνώνυμο οικονομικής ανεπάρκειας. Οι αξιωματούχοι σε άλλες πρωτεύουσες αναφέρονται στην Αθήνα ως έναν διασκεδαστικό, αμετανόητο συγγενή. Κανείς δεν θέλει να γίνει σαν την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι μία de facto αποικία», δήλωσε στο Politico ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βαζικόφσκι, εξηγώντας την απροθυμία της χώρας του να μπει στο ευρώ. «Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό το σενάριο», συμπλήρωσε.
Η Ελλάδα ακόμη ελπίζει ότι τελικά θα πάρει αυτό που θέλει, παρατηρεί το Politico, κάνοντας αναφορά στην άρνηση του ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα δίχως ελάφρυνση χρέους.
Παράλληλα, σημειώνει την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα, δίχως οικονομική συμμετοχή μέχρι να διευκρινίσουν οι Ευρωπαίοι το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους.
«Αν τελικά αυτό γίνει, δεν θα είναι παρά μετά τις γερμανικές εκλογές. Στο μεταξύ, ο Τσίπρας δεν έχει επιλογή παρά να υπακούσει τις επιθυμίες των ”αποικιακών” κυρίων του», καταλήγει το δημοσίευμα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του MATTHEW KARNITSCHNIG του αμερικάνικου πολιτικού περιοδικού Politico με τίτλο «Why Greece is Germany’s ‘de facto colony’» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…