«Ποιος να το πίστευε;»: Έτσι σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος τη νίκη Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές
Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές «πρωταγωνιστεί» στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου, στα οποία ωστόσο καταγράφεται και η αποχή – ρεκόρ.
Με 32,32% των ψήφων και προβλέψεις για την εξασφάλιση 400 έως 455 εδρών στην 577μελή Γαλλική Εθνοσυνέλευση για τo προεδρικό κόμμα La Republique en Marche (LREM), «Ο Μακρόν μπορεί να καταλάβει όλες τις εξουσίες», γράφει ο Λοράν Ζοφρέν στην Libération.
«Ποιος να το πίστευε; Ποιος να το ‘λεγε; Ένα πολιτικό σχήμα που δεν υπήρχε εδώ και δύο χρόνια πορεύεται προς μία αναιδή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, συνταράζοντας ένα πολιτικό πεδίο που για πολύ καιρό θεωρούσαμε αμετακίνητο», σχολιάζει ο Πολ-Ανρί ντι Λεμπέρ στην εφημερίδα Le Figaro.
Πρόκειται για την «απόλυτη νίκη της στρατηγικής της ανανέωσης που υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους», γράφει ο Λοράν Μποντέν της τοπικής εφηερίδας L’Alsace.
Όμως οι σχολιαστές επισημαίνουν το γεγονός ότι η αποχή σε ποσοστό ρεκόρ εμποδίζει το συμπέρασμα της πλήρους προσχώρησης του εκλογικού σώματος στο πρόγραμμα Μακρόν.
«Ούτε το 24% του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ούτε το 50% της αποχής δεν πρέπει να δώσουν την ψευδαίσθηση μίας Γαλλίας που βρίσκεται σε “Macron-mania“», γράφει η Νικολά Μπετού στην επιχειρηματική L’Opinion.
Τα οριστικά αποτελέσματα φέρνουν το ποσοστό της αποχής στο 51,29% και για την κομμουνιστική L’Humanité, «η αποχή είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης».
«Για να κυβερνήσει κανείς πρέπει να υπολογίζει σε μία σαφή προσχώρηση στο πρόγραμμά του και να έχει μία αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο παρά στον δρόμο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο», διαπιστώνει ο Μισέλ Ουρβοά στην Ouest-France, ενώ σύμφωνα με την Les Echos, «ο Εμανουέλ Μακρόν κινδυνεύει να εξασφαλίσει μία πληθωρική πλειοψηφία που θα είναι πολύπλοκο να χειρισθεί».
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έφτασε στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, όπου περιμένει να μάθει…
Με μια εξαιρετικά εντυπωσιακή έκθεση με τον τίτλο «ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΜΑ» του γλύπτη ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΥΜΠΑ ξεκινούν…
Ο Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο άλμα επί κοντώ, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου…
Εμφατική η πρώτη νίκη του Λίουις Χάμιλτον για την ομάδα της Ferrari, στο Grand Prix της Κίνας στη Σανγκάη, με…
Με προτεραιότητα την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ενίσχυση της πρόληψης έναντι φυσικών…
Ενώ στην Ευρώπη ο εξοπλιστικός παροξυσμός ανοίγει την όρεξη για όλο και περισσότερα όπλα, ωστόσο, σχεδόν κανείς…