Με πολιτική διαπραγμάτευση προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας να γλιτώσει την πολιτική ήττα

0

Στον απόηχο των αλλεπάλληλων μηνυμάτων που φτάνουν από ευρωπαϊκές πηγές και τα οποία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το επερχόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με την Άγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) και τον Εμμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) ενώ πριν λίγη ώρα είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ντόναλντ Τούσκ (Donald Tusk).

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα επίσης συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες έχουν περιοριστεί οι προσδοκίες για θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και όχι άστοχα διότι:

Ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi) ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει είσοδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, βασική προϋπόθεση αποτελεί η θετική έκβαση των συνομιλιών για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθώς και ο σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σήμερα εξάλλου δύο γερμανικές εφημερίδες, η Handelsblatt και η Bild, με δημοσιεύματά τους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη της έχει δοθεί. Συγκεκριμένα:

  • Συγκεκριμένα, ο ανταποκριτής της Handelsblatt θεωρεί ότι Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν θα καταφέρουν τελικά να πετύχουν τίποτα περισσότερο από τον συμβιβασμό που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup. Εξέλιξη που θα αποτελέσει πολιτική ήττα, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα συναίνεσε στο τελευταίο πακέτο περικοπών και μεταρρυθμίσεων υπό την προοπτική της ελάφρυνσης χρέους.
  • Από τη μεριά της η Bild υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πράγματι διατεθειμένη να απαρνηθεί την επόμενη δόση στήριξης εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αποδεχτούν κάποια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τις πηγές της.
Share.

Comments are closed.