Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι βέβαιο ότι τα επόμενα 24ώρα η ένταση των διαπραγματεύσεων θα κορυφωθεί διότι για όλες τις πλευρές ο χρόνος τελειώνει στις 15 Ιουνίου.
Είναι τότε που τότε λήγει ο χρόνος για το ΔΝΤ ώστε να λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με το ρόλο που θα έχει στο Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και το είδος τις συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει με τους Ευρωπαίους για το Ελληνικό χρέος και η χώρα μας θα πιέζεται για την εκταμίευση της δόσης πριν την αποπληρωμή των υποχρεώσεων που έχουμε μέσα στον Ιούλιο.Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική πλευρά επεξεργάζεται τρία σενάρια.
Το θετικό (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πιο πιθανό) είναι στις 15 Ιουνίου να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος και την αξιολόγηση ώστε να αποδεσμευτεί και η δόση. Αυτό προϋποθέτει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εμπλοκή.
Το αρνητικό προβλέπει την πλήρη ρήξη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ με αποτέλεσμα το Ταμείο να αποχωρήσεις από τις διαπραγματεύσεις και εν τέλει από το Ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι Ευρωπαίοι και Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσουν από την αρχή τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της για την απόσυρση των μέτρων μετά το 2019. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη θα σημάνει την καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης, μόλις λίγες ημέρες πριν τις πληρωμές του Ιουλίου.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι το Ταμείο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς να καταβάλει χρήματα, αλλά και χωρίς να διευθετηθεί το θέμα του χρέους, προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές. Αυτό το σενάριο χαρακτηρίζεται ως απίθανο από την κυβέρνηση και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εξόργισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μια μια τέτοια λύση είναι ιδανική για το Βερολίνο το οποίο δεν θέλει να ανακοινώσει καμία λύση για το χρέος πριν τις εκλογές, αλλά και για το ΔΝΤ που δεν θέλει να συμμετέχει χρηματοδοτικά χωρίς να έχει όλες τις λεπτομέρειες για το χρέος.
Πάντως όποιο σενάριο κι αν επικρατήσει, είναι βέβαιο ότι τη «νύφη» θα την πληρώσει ο λαός.