Από κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εκεί που το χρέος ήταν πάνω απ’ όλα και ήταν η «μητέρα των μαχών», τώρα το εγκαταλείπει και σα δαρμένο σκυλάκι αποδέχεται το σχέδιο Σόιμπλε και την έξοδο στις αγορές και καμιά συζήτηση για το χρέος μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Κερδάμε – κερδάμε, όπως λέγαμε και παλιότερα….
Ο κ. Τσίπρας ευθαρσώς και μάλιστα δημοσία περιέγραψε ως επιλογή στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου να αποδεχθεί το σχέδιο του Σόιμπλε (συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρήματα και χωρίς μεσοπρόθεσμα για το χρέος), το τρίτο σενάριο , το ιδανικό για τη Γερμανία, όπως γράφαμε το πρωί και το οποίο ο Τσακαλώτος είχε απορρίψει μόλις την Δευτέρα!
Αποδοχή του σχεδίου Σόιμπλε σημαίνει και εγκατάλειψη του στόχου για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
«Πιστεύω πως ο στρατηγικός στόχος να μπορέσει η χώρα με το πέρας του τρίτου προγράμματος που είναι τον Αύγουστο του 2018 να έχει μια σταθερή δυνατότητα δανεισμού με βιώσιμα επιτόκια από τις αγορές είναι στρατηγικός στόχος που παραμένει και είναι κοντά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αρνηθήκαμε, πόσο δε μάλλον με μια καλύτερη λύση για την οποία διαπραγματευόμαστε. Δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα έχουμε με καλούς όρους».
Όπως είπε, «η Ελλάδα μετά από επτά χρόνια υποτίμησης και ύφεσης έχει πολύ καλές προοπτικές. Έχουμε εξυγιάνει τα οικονομικά και αυτό δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για ένα δυνατό comeback και γι’ αυτό ζητούμε μια απόφαση για το χρέος που θα αντανακλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό παλεύουμε, αυτό επιδιώκουμε».
To deal Σόιμπλε – ΔΝΤ που απέρριψε η Αθήνα και αποδέχτηκε ο Τσίπρας
Σύμφωνα με κομμάτια του σχεδίου που αναφέρονται σε δημοσιεύματα των «Financial Times» και «Handelsblatt» σε αυτή τη λύση, οι δανειστές θα χορηγήσουν στην Ελλάδα τις δόσεις για να αποπληρώσει τα ομόλογα και θα μεταθέσει τη συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το ΔΝΤ θα εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με τον όρο ότι δεν θα προσφέρει χρηματοδότηση έως ότου οι ευρωπαίοι του παράσχουν τις διαβεβαιώσεις που ζητεί για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Αυτό συνιστά μετακίνηση από την θέση ότι θα αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα μόνο αν η ευρωζώνη δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους που θα προσφέρει.
Αν η αλλαγή αυτή λάβει «σάρκα και οστά», τότε η Γερμανία θα έχει πετύχει διπλό στόχο:
- και το ΔΝΤ να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα έστω και χωρίς χρηματοδότηση αλλά
- και η συζήτηση για το χρέος να μετατεθεί μετά τις εκλογές.
«Η προσέγγιση αυτή θα προσφέρει χρόνο στις πολιτικά ευαίσθητες συζητήσεις για το πακέτο ελάφρυνσης χρέους, που το ΔΝΤ λέει ότι είναι απαραίτητο για να ανακάμψει η Ελλάδα», αναφέρουν σχετικά οι FT.
Το σενάριο αυτό φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από τις πηγές της γερμανικής Handelsblatt».
«Σοιμπλε και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει ότι με βάση αυτή τη συμφωνία το Ταμείο θα χρειαστεί να δώσει χρήματα αν η Ελλάδα μπορέσει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο» αναφέρει η εφημερίδα.
Ακόμη, αναφέρει ότι η κίνηση αυτή, δηλαδή να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα είναι μία νίκη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επέμενε στη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά -σημειώνει η εφημερίδα- οι επικριτές κάνουν λόγο για συμφωνία «βιτρίνα».