New York Times: Οι αναρχικοί στα Εξάρχεια συμπληρώνουν τα κενά των υπηρεσιών, παραβιάζοντας το νόμο

0

«Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά οι αναρχικοί της Ελλάδας σήμερα οργανώνονται όπως ποτέ στο παρελθόν», σημειώνουν σε σημερινό τους άρθρο οι New York Times.

«Επτά χρόνια πολιτικών λιτότητας σε συνδυασμό με την πιο πρόσφατη προσφυγική κρίση αφήνουν την ελληνική κυβέρνηση με ολοένα και λιγότερους πόρους, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η δυνατότητά του κράτους να προσφέρει στους πολίτες, συνεχίζει η εφημερίδα.  Αρκετοί χάνουν την πίστη τους. Ορισμένοι που δεν πίστευαν εξαρχής παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους», συνεχίζει η εφημερίδα.

Ο 45χρονος Τάσος Σαγρής, μέλος της αναρχικής ομάδας Κενό Δίκτυο, και της θεατρικής ομάδας «Εμπρός», εξηγεί πως οι αναρχικοί «χρησιμοποιούν όλες τις τακτικές, βίαιες και μη βίαιες», τονίζοντας πως «κάθε αποτυχία του συστήματος αποδεικνύει πως η ιδέα της αναρχίας είναι σωστή».
Ωστόσο, το κίνημα παραμένει «ανόμοιο» για την ώρα , με αρκετούς να τονίζουν την ανάγκη κοινωνικού ακτιβισμού και άλλους να δίνουν προτεραιότητα στον αγώνα κατά της εξουσίας, με πράξεις βανδαλισμού και μάχες δρόμου με την αστυνομία. «Μερικοί προσπαθούν να συνδυάσουν και τα δύο».

3.000 χιλιάδες πρόσφυγες σε 15 εγκαταλελειμμένα κτήρια
Τους τελευταίους μήνες οι αναρχικοί και ομάδες αριστερών συντονίζουν τις προσπάθειές τους για την φιλοξενία προσφύγων που κατέφθασαν στην Ελλάδα το 2015 και έχουν συσσωρευτεί στην χώρα, «από όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη των Βαλκανίων «στένεψαν» τα σύνορά τους».
Υπολογίζεται πως περίπου 3.000 πρόσφυγες διαμένουν τώρα σε 15 εγκαταλελειμμένα κτήρια που έχουν καταληφθεί από αναρχικούς.

Τι υποστηρίζουν οι αναρχικοί
Οι αναρχικοί υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως οι καταλήψεις είναι η «ανθρώπινη εναλλακτική» στους καταυλισμούς του κράτους στους οποίους διαβιούν περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες αρκετοί από τους οποίους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης καταδίκασε τις καταλήψεις
Ο Γιώργος Καμίνης καταδίκασε τις καταλήψεις, υποστηρίζοντας πως θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής των προσφύγων.
«Κανείς δεν γνωρίζει ποιος της διοργανώνει και κάτω από ποιες συνθήκες οι άνθρωποι αυτοί διαμένουν σε αυτά τα κτήρια», προσθέτει.

Η έφοδοι της αστυνομίας
Πρόσφατα, η αστυνομία προχώρησε εφόδους σε κτήρια που είχαν παράνομα καταληφθεί από αναρχικούς , στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Λέσβο που αποτέλεσε πύλη εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, εξήγησε σε ότι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας ήταν συστηματικές και οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν «όπου αυτό χρειαζόταν».

Καταλήψεις – Μολότωφ – Ρουβίκωνας
Στα Εξάρχεια, ένα από τα κατειλημμένα κτήρια είναι ένα παλιό σχολείο που εγκαταλείφθηκε λόγω δομικών προβλημάτων.

Με την βοήθεια των αναρχικών, οι εγκαταστάσεις του φιλοξενούν τώρα περίπου 250 πρόσφυγες -οι περισσότεροι από τη Συρία, έχοντας φτιάξει ακόμα κοτέτσι στην ταράτσα του.
Αρκετοί χώροι στα Εξάρχεια βρίσκονται υπό κατάληψη μέχρι και σήμερα, και κάποιοι από αυτούς λειτουργούν ως βάσεις των αναρχικών, όπου κατασκευάζονται αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, τις οποίες ρίχνουν στις αστυνομικές δυνάμεις κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.
Ασχολίαστη δεν μένει ούτε η δράση του Ρουβίκωνα που πρόσφατα ζήτησε να αναγνωριστεί ως πολιτιστικός σύλλογος αλλά μέλη του στο παρελθόν «έχουν προβεί σε βανδαλισμούς και επιδρομές κρατικών γραφείων και επιχειρήσεων

Διαβάστε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου Niki Kitsantonis της αμερικανικής εφημερίδας New York Times με τίτλο « Anarchists Fill Services Void Left by Faltering Greek Governance» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner