WannaCry: Πώς να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από την ηλεκτρονική ομηρία

0

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από τον ιό ηλεκτρονικής ομηρίας, WannaCry, ο οποίος χτύπησε υπολογιστές σε 74 χώρες, με περισσότερα από 100.000 κρούσματα. 

Ο ιός WanaCrypt0r 2.0 εκμεταλλεύεται ένα κενό ασφαλείας των Windows, γνωστό και ως EternalBlue, το οποίο αξιοποιούσαν και οι μυστικές υπηρεσίες. Από τη στιγμή που εισβάλει σε ένα δίκτυο, αυτοαναπαραγάγεται μόνος του και μεταδίδεται και σε άλλους υπολογιστές. Θέτει τους υπολογιστές σε ομηρία και για να τους απελευθερώσει και να μην διαγραφούν τα δεδομένα, ζητά λύτρα 300 δολάρια σε Bitcoin.

Το κενό ασφαλείας στο λογισμικό των Windows, σύμφωνα με την ομάδα χάκερ, Shadow Brokers, αξιοποιούσε η NSA για να μπορεί να εισβάλει σε υπολογιστές. Ακολούθως, η Microsoft δημοσίευσε σχετική ενημέρωση των Windows με οδηγίες για την εγκατάστασή της, στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Η επικινδυνότητα του λογισμικού είναι τέτοια που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Μόνη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και η εγκατάσταση της ενημέρωσης των Windows, καθώς ακόμη και αν πληρωθούν τα λίτρα, δεν είναι δεδομένο ότι θα επαναλειτουργήσει ο υπολογιστής που έχει προσβληθεί.

Share.

Comments are closed.