Αύριο είναι η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας

0

 είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην στην Ελλάδα τη γιορτάζουμε – όπως και οι αμερικανοί- τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, δηλαδή αύριο.

Στην αρχαία εποχή

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στη σύγχρονη εποχή

Στην πραγματικότητα, ο εορτασμός της μέρας αυτής, με την μορφή που έχει σήμερα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα.

Εμπνευστής της γιορτής φέρεται να είναι η Anna Marie Jarvis η οποία μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1905 προσπάθησε να καθιερώσει τη γιορτή της μητέρας προς τιμήν της δικής της μητέρας.

Επανέφερε το θέμα το 1908 στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της με το σλόγκαν ήταν ότι «πρέπει να τιμούμε αυτήν που έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα για εμάς».

Τελικά δυο χρόνια αργότερα η πολιτεία της Βιρτζίνια από όπου καταγόταν η Anna Jarvis αναγνώρισε την ημέρα ως επίσημη γιορτή και ακολούθησαν και άλλες πολιτείες.

Οι μαμάδες ανά τον κόσμο είναι συνήθως ολιγαρκείς, δεν είναι απαραίτητο κάποια μεγάλη χειρονο0μία για να τις ευχαριστήσουμε για όλα όσα κάνουν. Μια μικρή χειρονομία, ένα λουλούδι, ένα σ’ αγαπώ συνήθως αρκεί.

Αν τώρα θέλετε να τις περιποιηθείτε λίγο παραπάνω μπορείτε να της αγοράσετε ένα βιβλίο. Βιβλία για όλα τα γούστα υπάρχουν και θα το ευχαριστηθούν διαβάζοντάς  το, καλοκαίρι! Μια απ’ τις πιο όμορφες φετινές πρωτοβουλίες με αφορμή τη γιορτή πάντως ανήκει στη συγγραφέα Edan Lepucki, η οποία μας καλεί να βρούμε μια φωτογραφία της μητέρας μας πριν γίνει μητέρα μας, και να δούμε τον άνθρωπο που ξέρουμε κι αγαπάμε με άλλο μάτι.

Share.

Comments are closed.