Την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης επιθυμεί ο Ερντογάν

0

Τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος την υιοθέτησε και στο τέλος της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά και στη διάρκεια της οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για την οποία ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει, το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει αποστρατικοποίηση στα νησιά του Αιγαίου επικαλούμενη τη συνθήκη της Λωζάνης, ισχυρισμό που η Αθήνα θεωρεί παντελώς αβάσιμο.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση. Στη σύνθεση της Τουρκικής Αντιπροσωπείας ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Τουρκίας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ο υπουργός Ενέργειας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), Γκου Σου, και κατόπιν με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC), Τζουν Λι.

Share.

Comments are closed.