Νέα πρόκληση: Εκατοντάδες Ισλαμιστές προσευχήθηκαν μπροστά στην Αγιά Σοφιά ζητώντας να γίνει τζαμί

0

Με αφορμή την 564η επέτειο (στις 29 Μαΐου) από την Άλωση της Πόλης, εκατοντάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, στις 04.00 το πρωί σήμερα μπροστά από την Αγία Σοφία για να προσευχηθούν και να ζητήσουν για άλλη μια φορά ο ναός που σήμερα αποτελεί μουσείο να γίνει τζαμί. 

Η συγκέντρωση οργανώθηκε από την Ένωση Νεολαίας της Ανατολίας (Anadolu Gençliği Derneği) (AGD) η οποίοι που απαιτούν να γίνει η Αγιά Σοφιά ξανά τζαμί .

Δίπλα φαίνεται η αφίσα με την οποία καλούσαν του πιστούς στην προσευχή.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν και συνθήματα όπως:

«Σπάστε τις αλυσίδες, Ανοίξτε την Αγιά Σοφιά»,

«Ας υψωθούν στους μιναρέδες οι ιαχές της προσευχής» κλπ

Ο αρχηγός των συγκεντρωμένων, Σαλίχ Τουρχάν, μιλώντας προς συγκεντρωθέντες είπε: «Αυτή η μάχη δεν είναι μια μάχη μόνο των πιστών αδελφών μας στην Κωνσταντινούπολη. Από χθες ήρθαν αδελφοί μας για να γεμίσουμε το χώρο εδώ από το Βαν, το Χακάρι, το Τούντζελι, το Αρνταχάν, το Ντιγιάρμπακιρ, το Γκαζιαντέπ, τα Άδανα και από τους 81 νομούς της Τουρκίας. Ο αγώνας μας να ακουστεί από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφιάς η προσευχή δεν έχει σχέση με το αν τα γύρω τζαμιά είναι γεμάτα ή όχι και δεν υπάρχει άλλος χώρος για προσευχή (Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που ζήτησαν από Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ενρτογάν να μετατρέψει Αγιά Σοφιά σε τζαμί ο Ταγίπ Ερντογάν είχε απαντήσει “Γεμίστε πρώτα τα άλλα τζαμιά και μετά την ανοίγουμε”). Για εμάς η Αγία Σοφία είναι ένα κτίριο που ανήκει στο Σουλτάνο τον Πορθητή, είναι μία μάχη που βασίζεται στο δίκαιο. Αλλιώς αν δεν ακουστούν οι ιαχές μας ‘ο Αλλάχ είναι μεγάλος’ από τους μιναρέδες του τεμένους της Αγίας Σοφίας, η Αγία Σοφία είναι απλά για εμάς ένα κτίριο από πέτρα και χώμα και τίποτα άλλο”. 

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβρη, η Τουρκία διόρισε μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά. Πρόκειται για μία θέση που ήταν κενή από το 1935. Ο νέος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τον περασμένο Ιούλιο απαγγέλθηκε για πρώτη φορά το Κοράνι μέσα στο εσωτερικό του ναού.

Προηγούμενα άρθρα μας σχετικά με την Αγία Σοφία

  1. Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: Διόρισαν ιμάμη στην Αγία Σοφία 
  2. Οικουμενικός Πατριάρχης: «Σεβόμαστε τους μουσουλμάνους, αλλά να σέβονται κι αυτοί την Αγία Σοφία»
  3. Τουρκία: Ο ιμάμης απαγγέλει το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά
  4. Η Αγία Σοφία γίνεται «τζαμί» για 30 μέρες για να διαβάζουν το Κοράνι για το Ραμαζάνι
  5. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας

Δείτε σχετικό βίντεο από την τούρκικη εφημερίδα milliyet

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner