Γιώργος Παπανδρέου το 2011: «Ισχυρό εργαλείο» το ευρωομόλογο

0

Το ευρωομόλογο στο οποίο αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα WSJ δεν είναι καθόλου καινούρια ιδέα και μακάρι να είχαν βοηθήσει όλοι τότε και να είχε υλοποιηθεί.

Ο πρώτος που είχε ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου από το 2011 ήταν ο τότε πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι η έκδοση κοινών ευρωομολόγων από τις χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Τα ευρωομόλογα μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική σταθερότητα και να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Είναι κρίμα που η Ευρώπη δεν έχει ένα τέτοιο ισχυρό εργαλείο» είχε δηλώσει ο Γ. Παπανδρέου τότε.

Οι τότε αντιδράσεις των τότε πολιτικών κομμάτων για το ευρωομόλογο

  • Η Ν.Δ. για το ευρωομόλογο

Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ υποστήριζε ότι υπάρχουν δύο λύσεις, μία βραχυχρόνια και μία μακροπρόθεσμη. Η πρώτη αφορά στην επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά που μπορεί να επιφέρει μείωση του χρέους χωρίς να προκαλέσει «επιλεκτική χρεοκοπία». Η δεύτερη έχει να κάνει με την έκδοση ευρωομολόγου «ώστε χώρες που έχουν πρόβλημα να ξεπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τα δάνειά τους και να γίνει το χρέος τους βιώσιμο. Το ευρωομόλογο θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους».

  • Σχόλιο του ΚΚΕ

«Το ευρωομόλογο, εάν αποφασιστεί, δεν πρόκειται ούτε να σώσει ούτε να ανακουφίσει τον λαό. Όπως και ο μηχανισμός στήριξης, έτσι και το ευρωομόλογο θα προστατεύσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των τοκογλύφων βυθίζοντας τα λαϊκά στρώματα πιο βαθιά στη φτώχεια και την απόγνωση»

  • Σχόλιο του ΛΑΟΣ (Γ. Καρατζαφέρης)

«Η μονοδιάστατη πολιτική της Κυβέρνησης για το Ευρωομόλογο μπορεί να αποβεί σχετικά αποτελεσματική. Απαιτείται όμως εναλλακτική πρόταση εξευρέσεως άλλων πηγών που θα απορροφήσουν Ελληνικά ομόλογα πέρα από τους γνωστούς υπόπτους»

  • Σχόλιο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΫ (σημερινός ΣΥΡΙΖΑ)

«Πάγια θέση μας είναι ο απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ. Η έκδοση ευρωομολόγου θα πρέπει να συνδεθεί με αυτή την προοπτική αλλά και τη συνολική ρήξη με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο που μετακυλύει τα κόστη στις δυνάμεις της εργασίας οδηγώντας τις χώρες στην κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία»

  • Σχόλιο της Δημοκρατικής Αριστεράς (σήμερα ανήκει στη ΔΗ.ΣΥ.)

«Είναι αναγκαία η σύμπηξη ενός πολιτικού αλλά και κοινωνικού ευρωπαϊκού μετώπου και η διασφάλιση ευρύτερων συμμαχιών, όχι μόνο από τις χώρες του Νότου, για τη στήριξη του Μόνιμου Μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων που θα διαδεχτεί το 2013 το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας με σταθερή πρόνοια για αποτροπή εξαιρετικά δυσάρεστων παρενεργειών από την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα για τα κράτη που θα αντιμετωπίζουν μελλοντικά προβλήματα ρευστότητας ή φερεγγυότητας».

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε!

Share.

Comments are closed.