Το τελικό κείμενο του 4ου Μνημονίου, που συμφωνήθηκε τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου, έφερε στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Σε αυτό το τελικό κείμενο έχουν προστεθεί λεπτομέρειες για όλο το φάσμα των δράσεων, από την περικοπή των επιδομάτων του 2018 έως τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η πιο σημαντική προσθήκη αφορά στην δημοσιονομική πολιτική και συγκεκριμένα προβλέπει την διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα τέσσερα έτη μετά το 2018, δηλαδή από το 2019 έως και το 2022, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήταν ήδη γνωστό από το προσχέδιο του κειμένου.
Βασικά σημεία που ήταν ήδη γνωστά
- Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. Άρα χάνονται μία ως δύο συντάξεις το χρόνο.
- Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Έτσι, όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 474 ευρώ το μήνα δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.
Για παράδειγμα, κάποιος με εισόδημα 720 ευρώ το μήνα και μέχρι
Το πακέτο των 550 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018
- Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων: Εξορθολογισμός των παροχών κοινωνικής πρόνοιας και κατάργηση των φορολογικών δαπανών με βάση τις συστάσεις της αναθεώρησης της κοινωνικής πρόνοιας, αποδίδοντας 259 εκατομμύρια ευρώ το 2018.
- Περικοπή δαπανών στην υγεία:Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη που υποστηρίχθηκε με την υπαγωγή ορισμένων συμπληρωματικών κατηγοριών δαπανών στο κλειστό δημοσιονομικό πλαίσιο και τη μείωση των ανώτατων ορίων του claw-back, με απόδοση 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2018.
- Φορολόγηση στα Αirbnb:Θεσμοθέτηση ενός φόρου επί των βραχυπρόθεσμων μισθωμάτων τουριστικών καταλυμάτων που θα αποφέρει 48 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Αυτό θα παρέχει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη φορολόγηση της οικονομίας κατανομής των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή φόρων και να διαφυλαχθούν τα φορολογικά έσοδα από περιστασιακή και βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων.
- Περικοπές στο Δημόσιο: Τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στα μισθολόγια του δημόσιου τομέα, που θα ανέλθουν σε 33 εκατομμύρια ευρώ το 2018.
- Περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια: Τον εξορθολογισμό ορισμένων δικαιωμάτων στο στρατιωτικό τομέα, με απόδοση 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2018. Αυτό θα περιλαμβάνει: i) τους όρους επιλεξιμότητας και τους τύπους υπολογισμού των επιδομάτων επικινδυνότητας και ii) την εξορθολογιστική αποζημίωση στο εξωτερικό με τη μείωση των θέσεων και της διάρκειας των αποσπασμένων στο εξωτερικό (επί της ουσίας τίθεται ζήτημα ειδικών μισθολογίων).
Τα υπόλοιπα μέτρα του 2017
Όσον αφορά τα μέτρα που θα ψηφιστούν και θα πρέπει να ισχύσουν άμεσα είναι τα εξής:
- Να λάβει μέτρα επιτάχυνσης κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χρέη στο δημόσιο.
- Να μην παρατείνει και να μη φέρει ξανά ρυθμίσεις χρεών ή αμνηστευτικές φορολογικές διατάξεις, πέραν όσων υφίστανται.
- Να αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ως τον Δεκέμβριο του 2017 για να προσεγγίσουν τις εμπορικές και οι αλλαγές στον φόρο περιουσίας θα ισχύσουν από το 2018.
- Να περιορίσει τους ελέγχους ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που κανονικά θα είχαν παραγραφεί, μόνον για όσες έχουν διαπιστωθεί ενδείξεις φορολογικής απάτης.
- Να εξαιρέσει από τον ΦΠΑ τις επιχειρήσεις με πολύ χαμηλούς τζίρους (κάτω από τις 25.000 ευρώ και ίσως κάτω και από τις 15.000 ευρώ).
- Να δημοσιεύσει νέα λίστα μεγάλων οφειλετών (τον Σεπτέμβριο του 2017).
- Η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται από τα τέλη του 2017 από την ΑΑΔΕ.
- Οι εισπράξεις του ΝΑΤ θα γίνονται από τον Ιούνιο του 2017 από τον ΕΦΚΑ.
- Πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΙΙΙ του ΟΟΣΑ.
- Άνοιγμα όλων των καταστημάτων (χωρίς περιορισμούς μεγέθους κλπ) τις Κυριακές από τον Ιούνιο του 2017.
Κατεβάστε από εδώ το κείμενο του μνημονίου στα αγγλικά