Χαλάνδρι: Με τέσσερις παραμυθένιες βόλτες στο Χαλάνδρι πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ Παραμυθιού

0

Τέσσερις βραδιές που θα μας ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού παρουσιάζουν στο κοινό οι …κάτοικοι του Χαλανδρίου με τη συμβολή γνωστών παραμυθάδων. Με τα παραμύθια που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά, εμπνευσμένα από την ιστορία της πόλης, μαζί με τους δασκάλους και τους γονείς τους, ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Παραμυθιού που διοργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού με τη συμμετοχή  μικρών και μεγάλων.

Το Φεστιβάλ, που γνώρισε πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινό, ξεκίνησε τις δράσεις του από τον περασμένο Μάρτιο με σεμινάρια σε ενήλικες και παράλληλα εργαστήρια σε σχολεία (1ο, 3ο , 4ο & 9ο Δημοτικό  Χαλανδρίου). Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα «μυστικά» του παραμυθιού και να φτιάξουν τα δικά τους παραμύθια. Στόχος του Φεστιβάλ υπήρξε, εκτός από την ψυχαγωγία των συμμετεχόντων με την καλλιέργεια της πρωτότυπης δημιουργικότητας, το να γίνει μια αφορμή ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την τοπική ιστορία μέσα από το παραμύθι. Έτσι, το κάθε παραμύθι που θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό από τις 13 έως και τις 16 Μαϊού, αντλεί τη θεματολογία του από την αντίστοιχη γειτονιά στην οποία βρίσκεται το σχολείο που το δημιούργησε. Παράλληλα με τα παραμύθια που δημιούργησαν οι σχολικές κοινότητες, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις ομάδες γνωστών παραμυθάδων που θα τα παρουσιάσουν και στις δικές τους μοναδικές αφηγήσεις.

Παραμυθένιες βόλτες στην πόλη

 • Τα παραμύθια της Μικρασίας, Σάββατο 13 Μαΐου – Συνοικισμός (3ο Δημοτικό Σχολείο, Μαραθώνος και Μικράς Ασίας). Ώρα έναρξης 6 μμ.
 • Τα παραμύθια της φύσης, Κυριακή 14 Μαΐου – Πολύδροσο, Θέατρο Ρεματιάς. Ώρα έναρξης 7 μμ.
 • Τα παραμύθια των αμπελιών, Δευτέρα 15 Μαΐου – Κάτω Χαλάνδρι (4ο Δημοτικό Σχολείο, Σαλαμίνος και Αριστοφάνους). Ώρα έναρξης 6μμ.
 • Τα παραμύθια των νερών, Τρίτη 16 Μαΐου – Πλατεία Χαλανδρίου. Ώρα έναρξης 6 μμ.

Το πρόγραμμα

Τα παραμύθια της Μικρασίας, Σάββατο 13 Μαΐου – Συνοικισμός 6μμ.

 • «Μικρασιάτικα ακούσματα»

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών της Μικράς Ασίας με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Περιπέτειες απλών ανθρώπων, καμώματα βασιλιάδων, σκέψεις ζώων και σοφά λόγια του Χότζα θα ζωντανέψουν μέσα από μία μουσική αφήγηση, με παλιές ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια της Μικρασίας.

Αφήγηση: Αφροδίτη Χαραλαμπάκη

Μουσική: Μαρία Κοτσίρη

 • Παρουσίαση παραμυθιών που δημιούργησαν οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου.

Τα παραμύθια της φύσης, Κυριακή 14 Μαΐου – Θέατρο Ρεματιάς 7μμ.

 • «Αηδονάκι πέταξε, παραμύθια λάλησαν»

Όταν το κουρδιστό αηδόνι του αυτοκράτορα χαλάει, ο ίδιος αρρωσταίνει βαριά. «Μόνο οι  παραμυθάδες μπορούν να τον γιατρέψουν!» λέει ένας σοφός και τους καλούν στο παλάτι. Του λένε παραμύθια για δέντρα που μιλούν, για έναν εγωιστή βασιλιά, για ένα δάσος με πολύχρωμα πουλιά. Του λένε τραγούδια. Τι απ’ όλα θα τον γιατρέψει τελικά;

Ομάδα αφήγησης «Χείλια… λένε παραμύθια»

Πέγκυ Καραγιάννη

Βιργινία Κοκκίνου

Καλλιόπη Λιαδή

 • Παρουσίαση παραμυθιών που δημιούργησαν οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου.

Τα παραμύθια των αμπελιών, Δευτέρα 15 Μαΐου – Κάτω Χαλάνδρι 6μμ.

 • «Ένα τσαμπί παραμύθια»

Μαζί με την ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός» σκάφτουμε το αμπέλι!

Και βρίσκουμε μες στα φύλλα του κρυμμένους, βασιλιάδες πονηρούς, κλέφτες, τίμιους γεωργούς, ελάφια, αλεπούδες και πολυλογούδες!

Η ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός»  κερνά ένα τσαμπί  παραμύθια και μύθους για το αμπέλι μαζί με μουσικές και τραγούδια.

Ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός»

Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά

Μουσική: Δημήτρης Μάλλης – Κώστας Ακτύπης

 • Παρουσίαση παραμυθιών που δημιούργησαν οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου.

Τα παραμύθια των νερών, Τρίτη 16 Μαΐου – Πλατεία Χαλανδρίου 6μμ

 • «Ιστορίες του νερού» από την Ομάδα «Κουβάρι Κουβαράκι»

Το νερό σκέπασε τη γη. Λίμνες, ποτάμια, θάλασσες γίνηκαν και κρύψανε κόσμους ολόκληρους, βασίλεια τρανά, πλάσματα που ο νους δε βάζει και φόβους που όποιος ακούσει τρομάζει. Ελάτε να δούμε τι γίνεται κάτω από την επιφάνεια των νερών. Το κουβάρι των παραμυθιών θα ακολουθήσουμε κι ο καθένας θα φτάσει σ’ όποιο βάθος μπορεί. Κρατήστε γερά την κόκκινη κλωστή μονάχα!

Θεατρικό Παιχνίδι: « Το δάκρυ κύλησε»

Ένα δάκρυ ζήλεψε μια σταγόνα νερού, γιατί εκείνη ταξίδευε σε ποταμούς, σε θάλασσες, ακόμα και στα σύννεφα στον ουρανό ψηλά!! Έτσι η σταγόνα νερού την πήρε μαζί της σ’ αυτό το ταξίδι!! Όμως στο τέλος κατάλαβε πως κι εκείνη είχε να ζηλέψει κάτι από το δάκρυ!!

Ένα θεατρικό παιχνίδι για να γνωρίσουμε τον κύκλο του νερού και να καταλάβουμε πως ο καθένας είναι μοναδικός για αυτό που είναι!!

Αφήγηση: Ακριβή Καλδίρη

Εμψύχωση: Σοφία Δούρη

Μουσική – Τραγούδι: Γιάννης Ρασούλης

 • Παρουσίαση παραμυθιών που δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου.
Share.

Comments are closed.