Ολοένα και περισσότεροι 40άρηδες επιστήμονες, παντρεμένοι με παιδιά, βλέπουν τη μετανάστευση από την Ελλάδα ως μονόδρομο επιβίωσης. Ουσιαστικά, οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και των κρατικών δομών πλήττουν όχι μόνον τη νέα γενιά Ελλήνων επιστημόνων ηλικίας έως 35 ετών αλλά και εκείνους που συνιστούν το πιο δυναμικό επιστημονικό κομμάτι της χώρας, καθώς συνδυάζουν την εμπειρία με τις προοπτικές.
Εκτιμάται ότι περίπου 500.000 Έλληνες έφυγαν από τη χώρα την περίοδο 2008-2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες. Τις διαστάσεις της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) από την Ελλάδα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας της ICAP People Solutions, η οποία διεξήχθη το 2017 για τρίτη συνεχή χρονιά. Στην έρευνα μετείχαν 1.268 Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.
Ηλικιακά η πλειονότητα –ποσοστό 68%– είναι έως 35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού σε ποσοστό 64%), κυρίως στις επιστήμες της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών.
- Οι λόγοι για τους οποίους έφυγαν
Το 55,33% έχουν φύγει στο εξωτερικό για να εργαστούν, έχοντας ήδη εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα - Το 23,53% έφυγε για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές
- Το 8,09% για να εργαστεί χωρίς να έχει δουλέψει στην Ελλάδα και
- Το 7,9% για προπτυχιακές σπουδές και το 2,57% για διδακτορικό.
Κυριότεροι αιτίες μετανάστευσης
Ως κυριότεροι λόγοι μετανάστευσης για αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος
- η μειωμένη αξιοκρατία 41%
- η διαφθορά στην Ελλάδα41%
- η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα 34% και
- οι προοπτικές στη χώρα του εξωτερικού (33%).
Οι ηλικιακές ομάδες
Οι περισσότεροι που μεταναστεύουν είναι έως 40 ετών. Ποσοστιαία οι ηλικιακές ομάδες έχουν ως εξής:
- 26-30 ετών (28%)
- 31-35 ετών (35%),
- 41 ετών και άνω (14%)
- παντρεμένοι με παιδιά (24% το 2017 έναντι 19% το 2016).
Ποιο είναι το μέλλον των Ελλήνων μεταναστών
- Το 42% έναντι 35% το 2016 δήλωσαν ότι δεν θεωρούν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
- Το 42% (έναντι 35% πέρυσι) δήλωσε ότι προτίθεται να παραμείνει στο εξωτερικό για πάνω από 5 χρόνια ή για πάντα
Ανάκτηση ανταγωνιστικότητας
Ένας στους δύο δηλώνει ότι προτίθεται να βοηθήσει την πατρίδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, κυρίως μέσω αγοράς ελληνικών προϊόντων (25%) ή προτείνοντας την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών (23%). Έστω κι αν υπάρχουν έμμεσα οφέλη από τη μετανάστευση (ενδεικτικά, ανάπτυξη ελληνικού στελεχιακού δυναμικού στο εξωτερικό), προς το παρόν η διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου κοστίζει πολλαπλά στην Ελλάδα και μοιάζει δύσκολα αναστρέψιμη.