Λευκός καπνός στη διαπραγμάτευση- Καλώς ήρθε το 4ο Μνημόνιο… Αυτά είναι τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας

0

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει λευκός καπνός» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα στις 6 το πρωί και μετά τον τελευταίο γύρο, διάρκειας 12 ωρών, διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Αποτέλεσμα το οποίο είχαμε όλοι μας προεξοφλήσει, μιας και αντιγράφει τη «διαπραγμάτευση» του 2015.

Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε για την τεχνική συμφωνία: «από τη μία πλευρά αυτό που έχει να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσει– είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία- και από την άλλη ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Πρόσθεσε δε ότι «από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπήρξαν κατά τις διαπραγματεύσεις αμοιβαίοι συμβιβασμοί και πως «με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι». Πρόσθεσε πως «έγιναν και θετικά πράγματα, στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 (σ.σ. εκπληκτικό!!!) και ότι κερδίσαμε πως αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική, όπως έγινε με τα αεροδρόμια (σ.σ. Δεν έμεινε και τίποτα άλλο για ξεπούλημα!!!)».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι «προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά», προσθέτοντας πως «είναι άλλα (σ.σ. μέτρα εννοεί) που μας στεναχωρούνε περισσότερο (σ.σ. εμάς να δεις…)», αναφερόμενος στους συμβιβασμούς.

Ειδικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».

Όλα τα επώδυνα μέτρα της «προκαταρκτικής συμφωνίας» ή αλλιώς του 4ου Μνημόνιου

Παρακάτω περιγράφονται όλα τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει η «προκαταρκτική συμφωνία» ή αλλιώς 4ο Μνημόνιο – το δεύτερο στη σειρά – στο οποίο οδηγήθηκε η κυβέρνηση από τους θεσμούς. Τα μέτρα αυτά συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα επηρεάσουν τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις θα μπουν προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας που κλείδωσαν σήμερα νωρίς το πρωί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Πρόσθετα μέτρα 450 εκατ. ευρώ για το 2018 µέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματοςγια την περίοδο 2018-21 µε στόχο πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αφορούν κατάργηση της φοροαπαλλαγής ιατρικών δαπανών (121 εκατ. ευρώ), κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου (68 εκατ.), μαχαίρι στο επίδομα θέρμανσης (58 εκατ.), κατάργηση επιδομάτων τα οποία ενσωματώνονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (10 εκατ.), εξοικονόμηση 188 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ.
 • Μαχαίρι 650 ευρώ στην έκπτωση φόρου(αφορολόγητο 5.600-6.700 ευρώ) για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες µε εφαρμογή από το 2020 ή εναλλακτικά από το 2019 αν δεν βγαίνουν τα νούμερα.
 • Περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις από το 2019.Οι περικοπές στις συντάξεις θα προέλθουν από μαχαίρι έως και 18% στις κύριες συντάξεις, αλλά και έως 18% στις επικουρικές συντάξεις
 • Αλλαγή της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιώνκαι έκδοση όλων των εγκυκλίων για τον νόμο Κατρούγκαλου, μεταξύ άλλων για εξοικονόμηση 570 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ το 2017 και το ταβάνι 2.000 ευρώ στις κύριες συντάξεις – 3.000 για τις πολλαπλές συντάξεις.
 • Ψήφιση διάταξης για την προτεραιοποίηση των φορολογικώνελέγχων και την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων – τέλος στις παρατάσεις παραγραφής εκκρεμών υποθέσεων.
 • Κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεωναπό µια διαδικασία κοινοποίησης χωρίς προέγκριση.
 • Απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακέςσε τουριστικές περιοχές χωρίς να απαιτείται απόφαση από την περιφέρεια.
 • Νομοθεσία µε βάση τις συστάσεις OOΣΑγια την απελευθέρωση των αγορών τροφίμων, ποτών και τουρισμού
 • Διάταξη νόμου για την πώληση µη συνταγογραφούμενων φαρμάκωνκαι εκτός φαρμακείων.
 • Πλήρης εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ποινική προστασία των τραπεζικών στελεχών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων.
 • Διάταξη νόμου µε την οποία θα προβλέπεται αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεωνέως το τέλος του προγράμματος του ESM.
 • Κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεωναπό µια διαδικασία κοινοποίησης χωρίς προέγκριση.
Share.

Comments are closed.