Τουρκία: Στη φυλακή τηλεθεάτρια στην λόγω τηλεοπτικής παρέμβασής της

0

Σε φυλάκιση ενός έτους και τριών μηνών καταδικάστηκε Τουρκάλα η οποία εξέφρασε την συγκίνησή της για την τύχη των άμαχων πληθυσμών, που είναι παγιδευμένοι από τις μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους κούρδους αντάρτες, σε τηλεφωνική της παρέμβαση στην τηλεοπτική εκπομπή Beyaz Show

Η κατηγορία που της προσάφθηκε για το τηλεφώνημά της σε αυτό το τοκ-σόου ήταν αυτή της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκρινε την Αϊσέ Τσελίκ (Ayşe Çelik) ένοχη για προπαγάνδα «με στόχο τη νομιμοποίηση βίαιων μεθόδων» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τον Ιανουάριο του 2016, η Τσελίκ, η οποία εμφανιζόταν ως μια απλή δασκάλα από το Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία) είχε τηλεφωνήσει απ’ ευθείας στο «Beyaz Show», μια εκπομπή που μεταδίδεται από το Kanal D, σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον του PKK κορυφώνονταν.

«Ξέρετε τι συμβαίνει στην ανατολική Τουρκία; Παιδιά, μητέρες, άνθρωποι σκοτώνονται (…) Σας παρακαλώ, δείξτε ανθρωπιά και μην μένετε σιωπηλοί» είπε η τηλεθεάτρια.

Συγκινημένος από τη μαρτυρία της Τσελίκ, ο παρουσιαστής του σόου, ο Μπεγιαζίτ Εζτούρκ, ζήτησε από τους προσκεκλημένους να την χειροκροτήσουν. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή πολλών χρηστών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης που στηρίζουν την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας.

Το δικαστήριο αθώωσε τον παραγωγό της εκπομπής, τον Καντίρ Τουρναλί, που επίσης δικαζόταν με την κατηγορία της διασποράς «τρομοκρατικής προπαγάνδας». Αθωώθηκαν και άλλοι 38 άνθρωποι στους οποίους ασκήθηκε δίωξη επειδή εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Τσελίκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Share.

Comments are closed.