Categories: Διεθνή

Γαλλία: Νέα ανατροπή και επιβεβαίωση των exit polls – Μπροστά ο Εμανουέλ Μακρόν

Καινούρια ανατροπή της ανατροπής στα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών με καταμετρημένες 40 εκατομμύρια ψήφους ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με 23,54% έναντι 22,33% της Μαρίν Λεπέν.

Ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των exit polls που είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας με τίτλο «Τον Μακρόν δίνουν πρώτο τα exit polls στις γαλλικές προεδρικές εκλογές».

Δηλώσεις Μακρόν:
«Η πρόκληση είναι να κερδίσουμε το σύστημα που δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.
Θέλω να γίνω πρόεδρος της Γαλλίας των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών. Ευθύνη μου η ενότητα της Γαλλίας. Πρέπει να ενώσουμε όλους τους Γάλλους πολίτες.
Ευχαριστώ τους πολίτες που με τίμησαν. Ευχαριστώ τους συνυποψηφίους μου. Ευχαριστώ τους Φρανσουά Φιγιόν και Μπενουά Αμόν για τη στήριξη τους. Μέσα σε ένα χρόνο αλλάξαμε την πολιτική ζωή στη Γαλλία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον κεντρώο υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την είσοδό του στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία εν όψει της επαναληπτικής ψηφοφορίας της 7ης Μαΐου. Σχετική ανάρτηση στο Twitter έκανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η αντίδραση της Άγγελα Μέρκελ
Ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ ευχήθηκε «καλύ επιτυχία» στον Εμανουέλ Μακρόν που θα αντιμετωπίσει την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
«Είναι καλό που ο @EmmanuelMacron είχε επιτυχία με την θέση του υπέρ μίας ισχυρής ΕΕ +μίας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Καλή επιτυχία για τις δύο προσεχείς εβδομάδες», έγραψε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Η θέση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αφού ο εκπρόσωπος είχε κατά το παρελθόν τονίσει ότι «δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο ανάμεσα στην πολιτική που υποστηρίζει το Εθνικό Μέτωπο και αυτήν που υποστηρίζει η καγκελάριος».

Η δήλωση του σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Κάνοντας ένα βήμα παρά πέρα, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε απόψε «βέβαιος» για την τελική επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν.
«Είμαι βέβαιος ότι θα καθαρίσει στον δεύτερο γύρο την άκρα δεξιά, τον λαϊκισμό της δεξιάς, τους αντιευρωπαίους», δήλωσε με μήνυμά του στο Twitter από το Αμμάν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και χαρακτήρισε τον Εμανουέλ Μακρόν «τον μόνο πραγματικά φιλοευρωπαίο υποψήφιο» δηλώνοντας ότι είναι βέβαιος ότι θα είναι ένας «εξαιρετικός πρόεδρος».
Το SPD υποστήριζε επισήμως τον Μπενουά Αμόν, υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά τα στελέχη του κόμματος στην πραγματικότητα εύχονταν την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, που θεωρείται «πολιτικά εγγύτερος».

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τσαλαπατάνης Αριστομένης*: Κώστας Παττακός – Ο Δήμαρχος όλου του Χαλανδρίου

Ξημερώματα Παρασκευής 26 Απρίλιου 2024 έφυγε από την ζωή ένα από τα πιο σημαντικά και…

16 λεπτά ago

Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Β2 Αθηνών

Πέθανε ο Χάρης Μπελτεγρής, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε ηλικία μόλις 40 ετών. Ο Χάρης Μπελτεγρής…

2 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Πρώτη φορά στο θέατρο τα παιδιά των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών

Δύο τμήματα των δημοτικών μας παιδικών σταθμών, τα «Σπουργιτάκια» του Α΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού και τα…

4 ώρες ago

Τομέας Παιδείας: Διάλογος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Εκδοτικών Συλλόγων για το Πολλαπλό Σχολικό Βιβλίο

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με εκπροσώπους των εκδοτών βιβλίου στις 26 Απριλίου…

8 ώρες ago

Το «τελευταίο αντίο» στον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου Κώστα Παττακό

Το Χαλάνδρι, σε κλίμα βαθιάς θλίψης, αποχαιρέτησε τον πρώην δήμαρχο Κώστα Παττακό, ο οποίος έφυγε από…

19 ώρες ago

Παρέμβαση από την εισαγγελέα του Α. Πάγου για τη μη παραγραφή των αδικήματων – Οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας για την απόφαση

Αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο…

24 ώρες ago