Άρχισε στη Λευκωσία το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΠΟΕΔ – ΔΟΕ

0

Μετά από διακοπή έξι ετών πραγματοποιείται το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Διδασκάλων (ΠΟΕΔ) και Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) στη Λευκωσία, με θέμα : «Η Εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης – Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης στην Εκπαίδευση» με στόχο, όπως αυτός καταγράφηκε από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού να καταγραφούν οι επιπτώσεις της κρίσης και να εξεταστούν τρόποι περιφρούρησης της εκπαίδευσης.

Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρίστος Χατζηαθανασίου.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού αφού υπενθύμισε ότι το τελευταίο κοινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 2009 στο Βερολίνο, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το συνέδριο πραγματοποιείται στο ιδιόκτητο οίκημα της ΠΟΕΔ, το οποίο αποτέλεσε όραμα 30 ετών. Ο κ. Φυλακτού είπε ακόμα ότι η οικονομική κρίση προκάλεσε την διακοπή στη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής ανέφερε ότι από το 2009 μεσολάβησαν πολλά χρόνια και πρόσθεσε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται με ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα την οικονομική κρίση που για την Κύπρο αποτελεί παρελθόν, αλλά για την Ελλάδα ζώσα πραγματικότητα. Ο κ. Κικινής είπε ακόμα πως η προσπάθεια των δύο οργανώσεων να καταγράψουν επιπτώσεις και τρόπους περιφρούρησης δίνει ουσία στην προσπάθεια τους για καλύτερη δημόσια παιδεία.
Αφού διάβασε απόσπασμα από γράμμα του Γ. Σεφέρη στον Θεοτόκη, «υπάρχουν σε μια γωνιά της γης 400 χιλιάδες ψυχές από την καλύτερη, την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη, που προσπαθούν να τις αποκόψουν από τις πραγματικές τους ρίζες και να τις κάνουν λουλούδια θερμοκηπίου», είπε ότι οι δύο οργανώσεις μπορούν να παλέψουν για μια καλύτερη δημόσια εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος είπε ότι το Συνέδριο σηματοδοτεί την έξοδο του εκπαιδευτικού συστήματος από την κρίση των τελευταίων ετών. Συνεχίζοντας την αναφορά του Προέδρου της ΔΟΕ στο Σεφέρη, είπε ότι από μαθητής είχε στο δωμάτιο του τη φωτογραφία του Σεφέρη σε ένα σπίτι στην Άλωνα, μπροστά από ένα τοίχο στον οποίο ανορθόγραφα έγραφε, «Την Ελλάδα θέλομεν κι ας τρώγομεν πέτρες».
Ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι διετέλεσε πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ τα 5 από τα 6 δύσκολα χρόνια της κρίσης, κατά τα οποία συνάντησε πρωτόγνωρες καταστάσεις και μέτρα, οι οποίες, όπως είπε, ελπίζει να είναι μόνο γλυκόπικρες αναμνήσεις για το μέλλον.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε στη συνέχεια ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουν αλλάξει τα πάντα στην εργοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων και ως εκ τούτου και των εκπαιδευτικών. Πρόσθεσε πως οι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης απώλεσαν το 25% με 30% του μισθού τους,
Ο κ. Ταλιαδώρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για έξοδο από την κρίση είναι η επένδυση στην Παιδεία και ευχήθηκε Καλή Ανάσταση στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε συνεχίζει να ανεβαίνει τον Γολγοθά.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ Ρένος Λοϊζου, επικαλούμενος την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είπε ότι το πρώτο το οποίο θα πρέπει να διδάξει το σχολείο είναι τη δυνατότητα προσαρμογής στην αλλαγή της κοινωνίας κάτι το οποίο γίνεται μόνο με το μαθαίνεις στο παιδί να μαθαίνει.
Πρόσθεσε πως ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να εμψυχώνει τον μαθητή, και ο ρόλος αυτός καθίσταται καθοριστικός σε περιόδους κρίσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι για να αντεπεξέλθει σε αυτό το ρόλο θα πρέπει να αναπτύξει τη νοημοσύνη της καρδιάς.
Είπε ακόμα πως οι γονείς πρέπει να ενδιαφέρονται και να μετέχουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους όπως και όλοι οι φορείς της κοινωνίας.

Ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας Δημήτριος Σελήνης ανέφερε ότι Κύπρος και Ελλάδας στην ιστορία τους πέρασαν μέσα από πολλές σκοτεινές και φωτεινές περιόδους και πρόσθεσε ότι αποτιμώντας τον απόηχο των μεγάλων γεγονότων καταλήγουμε ότι οι Έλληνες δεν σταματούν να αγωνίζονται.
Είπε ακόμα πως κατά τον Αριστοτέλη οι αρετές δεν είναι έμφυτες αλλά καλλιεργούνται και πρόσθεσε ότι για την εμπέδωση της αρετής είναι τεράστιο το βάρος της ευθύνης στους ώμους των εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να διαπλάσουν τις εύπλαστες υπάρξεις.

Ο κ. Χατζηαθανασίου χαιρέτισε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας την επιλογή του θέματος του Συνεδρίου.
Είπε πως η οικονομική κρίση έπληξε κυρίως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου με περικοπές στις δαπάνες και αύξηση της παιδικής φτώχειας.
Παρατήρησε ότι η συμβολή των εκπαιδευτικών ήταν σημαντική στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, είπε ότι η Κύπρος επωφελήθηκε κατά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής κάνοντας μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε ότι παραμένει ερωτηματικό αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Περαιτέρω ο κ. Χατζηαθανασίου σημείωσε περαιτέρω ότι οι δημόσιες δαπάνες της Κύπρου για την Παιδεία είναι από τις ψηλότερες της ΕΕ σε σχέση με το ΑΕΠ και πρόσθεσε πως από το 2017 θα υπάρξουν αυξήσεις στο μισθολόγιο.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης είπε ότι έχουν ληφθεί σειρά μέτρα τόσο για στήριξη των μαθητών και φοιτητών όσο και για μεταρρυθμίσεις στα αναλυτικά προγράμματα και το σύστημα προσλήψεως εκπαιδευτικών.
Αναφέρθηκε ακόμα τα προγράμματα αντιμετώπισης και πρόληψης της αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών κατέληξε λέγοντας ότι ο Υπουργός Παιδείας θα αναμένει τα πορίσματα του συνεδρίου.

Μετά τη λήξη των εργασιών οι σύνεδροι μετέβησαν στον τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου και οι δυο πρόεδροι ΠΟΕΔ & ΔΟΕ, Φυλακτού και Κικινής αντίστοιχα κατέθεσαν στεφάνια και όλοι μαζί περιηγήθηκαν στο χώρο. Εκεί υπάρχει στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων του 1964 και 1974. Στον χώρο μάλιστα όπου έγινε το κοιμητήριο στις 22 Ιουλίου 1974 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το αεροπλάνο τύπου Noratlas που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στη Κύπρο για την υπεράσπιση της νήσου την εποχή του 1974

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα φυλακισμένα μνήματα όπου επισκέφτηκαν τις φυλακές των αλλά και τους τάφους των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ εναντίος των άγγλων κατακτητών, όπη και εκέι έγινε κατάθεση στέφάνων από του δυο προέδρους.

Τα Φυλακισμένα Μνήματα είναι , η ονομασία ενός κοιμητηρίου το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά την διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους, και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα. Αποτελεί ένα από τα ιερότερα μνημεία του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την μητέρα Ελλάδα.

Οι εννέα απαγχονισθέντες, ήταν ηλικίας 19-24 ετών και είναι με τη σειρά που εκτελέστηκαν: Μιχαήλ Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαρίλαος Μιχαήλ, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομάτης, Ανδρέας Παναγίδης και Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Μαζί τους αναπαύονται ακόμα τέσσερις αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι και οι Άγγλοι αρνήθηκαν να δώσουν τις σορούς των ηρώων στις οικογένειές τους, φοβούμενοι τις λαϊκές εκδηλώσεις κατά την κηδεία τους. Αυτοί είναι: Μάρκος Δράκος, Γρηγόρης Αυξεντίου, Στυλιανός Λένας και Κυριάκος Μάτσης

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το Οδόφραγμα του Λήδρα Παλλάς και περιηγήθηκαν στην ουδέτερη ζώνη.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από το συνέδριο

(Αποστολή του www.fourtounis.gr στην Κύπρο)

Share.

Comments are closed.