Παρανομίες στο δημοψήφισμα καταγγέλλουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Τουρκίας

0

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι είναι ξεκάθαρα παράνομη η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι αυτή η απόφαση οδήγησε σε παρατυπίες και δεν βοήθησε στην ορθή αρχειοθέτηση των ψηφοδελτίων, ώστε να μπορέσουν αυτές να αποκαλυφθούν.

Ο Νετζάτ Τασλάν, συντονιστής της Ομοσπονδίας για την Εφαρμογή των Δικαιωμάτων της Ισότητας, σχολίασε: «Δεν ήταν μια δημοκρατική εκλογική διαδικασία και δεν ήταν μια δημοκρατική καταμέτρηση. Ο νόμος το λέει ξεκάθαρα: οι φάκελοι χωρίς την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής δεν ισχύουν. η Ανώτατη εκλογική επιτροπή προετοίμασε εκπαιδευτικά βίντεο αποκλειστικά και μόνο για αυτό. Συνεπώς έλαβαν την απόφαση αλλά την άλλαξαν και στην συνέχεια αποδέχθηκαν φακέλους χωρίς αυτές τις σφραγίδες».

Στην τουρκική κοινή γνώμη υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της χώρας. Η κοινωνία δείχνει απόλυτα διχασμένη, όπως απέδειξε και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο Εμρέ Γκιονέν, πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιγλί της Κωνσταντινούπολης, σχολίασε: «Για πρώτη φορά μετά το 1994 το AKP χάνει από την αντιπολίτευση όλες τις μεγάλες πόλεις σε σχέση με την αντιπολίτευση. Φυσικά, δεν ήταν μια κοινοβουλευτική εκλογή, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα κόμμα πέτυχε να πάρει τόσες πολλές ψήφους. Μπορεί να είναι μια συγκυρία ή ενδεχομένως να ξεκινά μια καινούρια εποχή. Δεν γνωρίζουμε ακόμα. Και θα πάρει χρόνο μέχρι να αντιληφθούμε».

Η ένταση που επικρατεί εξαιτίας του δημοψηφίσματος, ο διχασμός στην κοινή γνώμη αλλά και η κατακόρυφη αύξηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων έχουν ήδη επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό, που αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εσόδων στην Τουρκία.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner