Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός, κινήσεις συσπείρωσης, σκανδαλολογία και κάλπες ενόψει

0

Η ανάσταση Ανάσταση του Χριστού είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έρθει σε λίγες ώρες, ωστόσο, η ανάσταση της κοινωνίας δεν φαίνεται να πλησιάζει καθώς η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν θα φέρει και καλύτερες μέρες για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Εκείνο που θα φέρει σίγουρα η νέα συμφωνία είναι η αλλαγή των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού:

  • Πρώτα πρώτα οριοθετεί, χρονικά, την διακυβέρνηση του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ (καλοκαίρι / φθινόπωρο 2018).
  • Αποκαλύπτει, θα λέγαμε πλήρως, τους όρους του παιχνιδιού στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαφαίνεται ότι είναι αποφασισμένο να κυβερνήσει αλλά και να απαξιώσει όσο είναι δυνατόν, το παλιό πολιτικό σύστημα. Αυτό θα το πετύχει: με εξεταστικές, με μάχες κατά της διαπλοκής και τον προσφιλή του απαγγελτικό λόγο.

Παράλληλα, θα προσπαθήσει να «ακυρώσει», αβέβαιο αν το πετύχει, τα μέτρα τόσο με τα αντίμετρα, όσο, κυρίως, με την μετάθεσή τους στο μέλλον.

Πάμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο;

Με δεδομένα τα παραπάνω, η χώρα θα μπει από το τέλος φθινοπώρου, σε μια ιδιότυπη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αυτή η περίοδος θα απαιτήσει, όσον αφορά την κυβέρνηση, και ανασχηματισμό, και κινήσεις συσπείρωσης, και φυσικά συγκεκριμένο πολιτικό αφήγημα, που δεν μπορεί να είναι άλλο από την έξοδο στις αγορές και το τέλος των μνημονίων. Το Μαξίμου πρέπει πάση θυσία  εκέι γύρω στον Αύγουστο του 2018 να ανακοινώσει το τέλος του μνημονίου, και να έχει βγάλει τη χώρα σταθερά στις αγορές. Είναι εμφανής ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις που έχει είναι ελάχιστες.

Το στοίχημα των δύο μεγάλων κομμάτων

Ούτως εχόντων των πραγμάτων η ΝΔ, θα έχει απέναντί της έναν αντίπαλο που παίζει με ανοιχτά χαρτιά. Όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να κρύψει απολύτως τίποτα αλλά και γιατί δεν μπορεί να πάει σε ακραία πόλωση καθώς αυτό υπονομεύει το κλίμα ομαλότητας και ηρεμίας που επιθυμεί προκειμένου να πάρει μπρος η ανάπτυξη. Η ΝΔ δεν θα κερδίσει, όμως, μόνο και μόνο γιατί ο αντίπαλός της παίζει με τα χαρτιά του ανοιχτά, ακόμα και αν οι δημοσκοπήσεις, σήμερα, καταγράφουν αυτές τις θηριώδεις διαφορές. Θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα πολιτικά και κοινωνικά. Την ίδια ώρα, ως είθισται, κοινωνικές ομάδες θα πιέζουν τη ΝΔ, ως την πολιτική δύναμη που επανέρχεται, για λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα τους «κοινώς παροχές» που είτε κόπηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ είτε προέκυψαν ως (νέα) ανάγκη λόγω των μνημονίων. Και είτε θα δούμε, λοιπόν, μια επανάληψη της πελατειακής πολιτικής από τα δύο κόμματα είτε θα γίνουν φορείς σύγχρονης πολιτικής.

Καλή Ανάσταση & Χαρούμενο Πάσχα

Share.

Comments are closed.