Γαλλία: Στην τελική ευθεία για τις γαλλικές εκλογές – Τι «βλέπουν» οι δημοσκόποι

0

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν αναδεικνύεται στον υποψήφιο – έκπληξη των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μόλις εννέα μέρες πριν τον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς διεκδικεί με αξιώσεις να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην εμφάνιση του Μελανσόν στις τελευταίες δύο τηλεμαχίες, που φαίνεται ότι έπεισαν αρκετούς ψηφοφόρους πως δεν είναι ένας υποψήφιος – πυροτέχνημα.

Βάσει του γκάλοπ της εταιρείας Ipsos για την εφημερίδα Le Monde, η διαφορά ανάμεσα στους προπορευόμενους υποψήφιους είναι μικρότερη από ποτέ.

Ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν βρίσκονται στο 22%, ο Μελανσόν στο 20% και ο συντηρητικός Φιγιόν στο 19%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, αν ο Μακρόν περάσει στο δεύτερο γύρο, θα είναι ο επόμενος ένοικος του Ελιζέ.

Τα πρόσφατα γκάλοπ είναι άλλο ένα πλήγμα για τον Φρανσουά Φιγιόν, που έχει δώσει μάχη για να απαντήσει στις κατηγορίες για νεποτισμό. Δεν είναι πλέον φαβορί, όμως παραμένει στην κούρσα.

Ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν έχει καθηλωθεί στην πέμπτη θέση με μονοψήφια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου του γκάλοπ της Ipsos.

Όσον αφορά τη μάχη στήθος με στήθος που προβλέπεται ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν για τον πρώτο γύρο, στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα είναι άνετα νικητής, σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους έξι διεκδικητές της προεδρίας, υπάρχουν κάποιοι βετεράνοι, αλλά κανείς δεν αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες.

Στην τελική ευθεία, πολλά θα κριθούν από την ψήφο των αναποφάσιστων, αλλά και από την προσέλευση των ψηφοφόρων.

Στις προεδρικές εκλογές του 2012, η συμμετοχή έφτασε το 80%, τώρα όμως αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner