ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ: Χάνουν το 65% των εισοδημάτων τους οι συνταξιούχοι!

0

Νέο διπλό χτύπημα στις πενιχρές συντάξεις δίνει η σχεδιαζόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλομένες συντάξεις (2019) καθως και η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου ο οποίος αφορά στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από τον Μάιο τού 2016.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος η επερχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και η μείωση του αφορολογήτου   μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα .Εκτιμάται ότι η συνολική μνημονιακή απώλεια  των συνταξιούχων από τις μειώσεις, την φορολογία και τις εισφορές θα φθάσει- μετά τις  νέες  περικοπές – το  65%.Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος κατά την περίοδο των Μνημονίων (2010-2016) οι συνταξιούχοι  έχασαν 50 δισ. ευρώ, λόγω μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων τους κατά 35 έως 50% .Σύμφωνα με τα στοιχεία που  επεξεργάστηκε  το Ενιαίο Δίκτυο  Συνταξιούχων το  νέο διπλό χτύπημα στις συντάξεις επέρχεται ως εξής:

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ: Σημαντική μείωση των νέων συντάξεων( αιτήσεις από τον Μάιο του 2016 και εφεξής) η οποία φθάνει και το 25- 30% φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου. Με το νέο καθεστώς που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου (ισχύει από τον Μάιο του 2016) όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης η οποία θα καταβάλλεται με αυστηρές  όμως προϋποθέσεις και της ανταποδοτικής σύνταξης, που θα  υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά  αλλά και με  νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

KATAΡΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ: Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές τη μείωση των καταβαλλομένων συντάξεων το 2019 μέσω της κατάργησης  της προσωπικής διαφοράς.. Με τον όρο «προσωπική διαφορά» ορίζεται  η  διαφορά μεταξύ του επιπέδου που έχουν τώρα οι  καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με εκείνες -τις νέες συντάξεις- που θα προκύψουν μετά τον επανϋπολογισμό τους σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από 12/5/2016.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Για τις σημερινές  συντάξεις που αθροιστικά ξεπερνάνε τα 1.000 ευρώ  εξετάζεται η περικοπή της “προσωπικής διαφοράς” κατά 75% και της επικουρικής σύνταξης κατά 25%. Αντίθετα, για τις συντάξεις οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα κάτω των 1000 ευρώ εξετάζεται η περικοπή της “προσωπικής διαφοράς”  μέχρι και 25%. 

Share.

Comments are closed.