Ι.Π. Μεσολογγίου εορτές εξόδου: Μεγαλειώδης η βραδινή πομπή του Σαββάτου

0

«Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι»

Μεγαλειώδης η βραδινή πομπή του Σαββάτου για την 191η επέτειο της Εξόδου Της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.

Με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 8 Απριλίου, η τελετή μνήμης και τιμής για τα 191 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Άψογη πομπή με τμήματα από όλη την Ελλάδα με καταπληκτικές στολές, με φιλαρμονικές που διαδεχόταν η μια την άλλη χωρίς να δημιουργούνται μουσικά κενά και φυσικά πλήθος κόσμου που παρακολούθησε την μεγαλύτερη σε όγκο παρέλαση των τελευταίων ετών.

Η πομπή κατέληξε στον Κήπο Των Ηρώων όπου τελέσθηκε τρισάγιο, ομιλία του Δημάρχου Μεσολογγίου κ.Νίκου Καραπάνου κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο και η καθιερωμένη αναπαράσταση του Χρήστου Καψάλη.

«…Λέγεται  πως την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές. Κι εδώ ,σ’ αυτή την ιερή γη γράφηκαν πολλές σελίδες. Μικρές και μεγαλύτερες. Στο Ντολμά, το Βασιλάδι, την Κλείσοβα. Μέσα στα τείχη της πόλης. Κι όχι μόνο από τους κορυφαίους της Φρουράς, αλλά και από τους απλούς πολίτες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, γέροντες. Όλοι τους με το σπαθί στο χέρι να υπερασπίσουν την Τιμή και να κάνουν το Χρέος απέναντι στους εαυτούς τους και την πατρίδα…». Αυτά επισήμανε ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στο βαθύτερο νόημα και τη σημασία της Εξόδου των Ελεύθερων πολιορκημένων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ομόνοια, ομοψυχία και ενότητα μεταξύ των λαών του κόσμου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμμένος, την Ένωση Κεντρώων ο πρόεδρός της Βασίλης Λεβέντης και την ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Πύλου Δ. Καφαντάρης ενώ στον χώρο του Κήπου των Ηρώων έγινε επίσης η βράβευση των νικητών του Δρόμου Θυσίας.

Αύριο Κυριακή 9 Απριλίου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου αναμένεται η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

Share.

Comments are closed.