Περικοπές στις συντάξεις ύψους 1% του ΑΕΠ (1,8 δις.) το 2019, αλλά και αύξηση φόρων κατά 1% (1,8 δις.) του ΑΕΠ το 2020, με την αυστηρή προϋπόθεση πως στο τέλος του 2018 θα επιβεβαιωθεί η θετική δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος, είναι το περίγραμμα της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών που οριστικοποιήθηκε σήμερα στο Eurogroup.
Κερδάμε – κερδάμε, σύντροφοι!!!!
Αυτή η συμφωνία έχει λάβει και την έγκριση του ΔΝΤ και θα επιτρέψει στα κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδος και η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Όταν αυτή καταλήξει με τρόπο που να επιτρέπει στο ΔΝΤ να μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, θα εκταμιευτεί και η δόση των 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Κερδάμε – κερδάμε, σύντροφοι!!!!
Όλη αυτή η επικοινωνιακά φημολογούμενη αντίσταση και σκληρή διαπραγμάτευση κατέληξε σε πλήρη συμφωνία σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος του Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Πετύχαμε σημαντική πρόοδο για τη δεύτερη αξιολόγηση», είπε και απεκάλυψε πως υπάρχει συμφωνία για το χρόνο, το μέγεθος και την αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων.
Κερδάμε – κερδάμε, σύντροφοι!!!!
Αρκέστηκε να δηλώσει πως θα υπάρξει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από συντάξεις το 2019 και εξοικονόμηση 1% από την πλευρά της φορολογίας (αφορολόγητο) το 2020. «Ενθαρρύναμε να υπάρξει τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Όταν γίνει αυτό θα δούμε τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα και τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους», είπε.
«Με βάση την πρόοδο της Ελλάδας, συμφωνήσαμε μέρος των μεταρρυθμίσεων να γίνουν το 2019 και άλλες το 2020», ανέφερε.
Το για πόσο θα διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε είπε πως είναι μια πολιτική απόφαση που θα ληφθεί σε ύστερο χρόνο.
Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως τα αντισταθμιστικά μέτρα μπορούν να νομοθετηθούν παράλληλα με τα δημοσιονομικά μέτρα και να εφαρμοστούν με την ίδια αλληλουχία και την ίδια περίοδο, δηλαδή το 2019 και το 2020.
«Τώρα που λύσαμε τα μεγάλα θέματα , δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρξει επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε.
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε πως υπήρξε συμφωνία μετά από κοπιαστικές διαπραγματεύσεις για να υπάρξει μια συμμετρική προσαρμογή. Έτσι το λένε τώρα πια το… ας μην το γράψω εσείς που θα το φάτε θα φάτε, το αντιλαμβάνεστε. Εννοεί ο Επίτροπος το πετσόκομμα κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 (συντάξεις) και 1% του ΑΕΠ το 2020 (αφορολόγητο), προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Ο Επίτροπος υπογράμμισε εμφατικά πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ το 2016 και ήταν έξι φορές μεγαλύτερο του αναμενόμενου.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, καλωσόρισε τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα και εκτίμησε πως σύντομα θα υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement).
Ο ίδιος είπε πως είναι σημαντικό τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσουν «ισχυρές συζητήσεις» για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τα προαπαιτούμενα που προβλέπει η συμφωνία.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε από την πλευρά του πως καλωσορίζει τη συμφωνία στα ζητήματα πολιτικής.
«Θα μιλήσουμε για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ και προσέθεσε πως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της Ελλάδος για το 2016 θα ανακοινωθεί την επομένη εβδομάδα και εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για πλεόνασμα 3% θα είναι κάτι το εντυπωσιακό.