Πιέρ Μοσκοβισί: Όσο καθυστερείτε τόσο θα χειροτερεύουν τα πράγματα

0

Στην ανάγκη λήψης δύσκολων πολιτικών αποφάσεων από την Ελλάδα και τους εταίρους της για να τερματιστεί η αβεβαιότητα αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ενημερώνοντας σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στο Eurogroup της Βαλέτας εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί μία εποικοδομητική συνεδρίαση. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε πως η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν βούληση και να καταβάλουν προσπάθεια για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Έχουμε καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης, υπάρχει μια οπισθοδρόμηση» είπε ο Μοσκοβισί ενημερώνοντας το σώμα και έκανε έκκληση για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσω της λήψης δύσκολων αποφάσεων. «Χρειάζονται δύσκολες πολιτικές αποφάσεις από όλους, αυτό είναι ιδιαίτερα σαφές για την Ελλάδα», είπε.

«Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε και προσέθεσε πως το ζητούμενο είναι μία δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία και πως προς αυτή την κατεύθυνση θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τους θεσμούς.

Για τους δημοσιονομικούς στόχους είπε ότι δεν πρέπει να ζητούνται υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια, γιατί αυτό πλήττει την ανάπτυξη. «Θα πρέπει να δούμε για πόσο θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Χρειάζεται ένας ρεαλιστικός στόχος αν θέλουμε να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε.

Αναφορικά με τα εργασιακά σημείωσε ότι από την πλευρά της Κομισιόν θέλει να δει συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές, τόνισε ότι το σημαντικό είναι το σύστημα να δουλεύει στην πράξη και όχι στα χαρτιά και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα. «Υπάρχουν ακόμη θέματα που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», είπε.

Τέλος, όσον αφορά στο χρέος, διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις προσπάθειες προς ένα βιώσιμο χρέος.

Share.

Comments are closed.