Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του εκδότη-βιβλιοπώλη Δημήτρη Ν. Παπαδήμα, οι εκδόσεις και το Βιβλιοπωλείο Δ. Ν. Παπαδήμα διοργανώνουν την Τετάρτη 5 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ. εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στον ιδρυτή, τον αείμνηστο εκδότη- βιβλιοπώλη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού.
Για τον Δημήτριο Ν. Παπαδήμα και το έργο του θα μιλήσουν οι:
- Μιχάλης Κοπιδάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
- Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
- Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
- Δημήτρης Μισυρλής, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου “Το Ναυαρίνο” και
- Χριστίνα Μουτσοπούλου, εκ μέρους της οικογένειας, ψυχολόγος.
Λίγα λόγια για τη ζωή του
Ο Δημήτριος Ν. Παπαδήμας (1924 – 2016), πέμπτο και τελευταίο παιδί φτωχής και αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πύλο Μεσσηνίας. Στο πανεπιστήμιο της Αθήνας δεν εισήχθη λόγω της φυλάκισής του και της αντιστασιακής του δράσης. Αποκλεισμένος από άλλες δουλειές, εργάσθηκε ως υπάλληλος στο παλαιοβιβλιοπωλείο του γαμπρού του Νότη Καραβία από το 1952 έως το 1960. Το 1960 άνοιξε το δικό του βιβλιοπωλείο (στην Ιπποκράτους 23), που από το 1978 στεγάζεαται στην Ιπποκράτους 8. Εξέδωσε εκατοντάδες αξιόλογα βιβλία (πρωτότυπα και μεταφρασμένα στα ελληνικά) γι τις ανθρωπιστικές επιστήμες, που αποτέλεσαν πολύτιμο βοήθημα για την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η κοινωνική προσφορά του Δημ. Ν. Παπαδήμα ήταν επίσης πολύ σημαντική και πλούσια. Πρόσφερε χιλιάδες βιβλία σε Πανεπιστήμια, Συλλόγους, Βιβλιοθήκες, σχολεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, καταστήματα κράτησης, κατηχητικά και άλλα ιδρύματα ενώ διέθεσε χρηματικά ποσά για συνέδρια κλασικών σπουδών και για αγορά διαφόρων οργάνων, χρήσιμων στη λειτουργία των φιλοσοφικών σχολών. Η αντιστασιακή και κοινωνική του δράση και προσφορά αναγνωρίστηκε με πολλές τιμητικές διακρίσεις.
Ως πρόεδρος στον Σύλλογο Εκδοτών και Βιβλιοπωλών Αθηνών, εκλεγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών – Βιβλιοπωλών, αλλά και ως αντιπρόσωπος του κλάδου στη ΓΕΣΕΒΕ (Γενική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπόρων), αγωνίστηκε με σθένος για τα θέματα του κλάδου και την προώθηση και διάδοση του βιβλίου. Το 1954 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου «Το Ναυαρίνο», ενώ επί προεδρείας του το 2004, ο Σύλλογος τιμήθηκε με έπαινο από τη Ακαδημία Αθηνών.
Στο εξαίρετο βιβλίο του «Το Οδοιπορικό ενός Εκδότη» περιγράφει την πορεία
Έχοντας ζήσει μια ζωή δραστήρια και δημιουργική, με θέληση για πρόοδο και πίστη στην παιδεία, μένει αξέχαστος στη μνήμη συγγενών, φίλων και συνεργατών ως παράδειγμα σεμνότητας, ευγένειας, ανιδιοτέλειας και προσφοράς. Ετάφη στην αγαπημένη του γενέτειρα, την Πύλο.