Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Το πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία ήταν «ελεγχόμενο»

0

Την οργή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος υποβάθμισε τη σοβαρότητα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου υποστηρίζοντας ότι οι αρχές είχαν “υπό έλεγχο” την κατάσταση ευθύς εξ αρχής.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), είπε ότι έχει αποδείξεις που στηρίζουν τους ισχυρισμούς του, σύμφωνα με τους οποίους το πραξικόπημα εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν «υπό έλεγχο» και η κυβέρνηση το άφησε να εξελιχθεί για δικό της όφελος.

Σύμφωνα με τον κ. Κιλιτσντάρογλου, τουλάχιστον 180 πρόσωπα που εργάζονται σε δημόσιους οργανισμούς είχαν λάβει κρυπτογραφημένο μήνυμα για να προετοιμάσουν το πραξικόπημα και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στη διάθεσή τους κατάλογο με τα ονόματά τους.

«Αν αυτός ο κατάλογος παραμείνει κρυφός, αυτό θα υπονοεί πως ό,τι συνέβη στις 15 Ιουλίου ήταν ένα πραξικόπημα υπό έλεγχο. Οι αρχές είχαν εκ των προτέρων πληροφορίες για το πραξικόπημα», είπε ο ηγέτης του CHP, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Πρόσθεσε ότι έχει ετοιμάσει «ειδικό φάκελο» για την υπόθεση, που αποδεικνύει τα λεγόμενά του.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ενορχηστρώθηκε από τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Τούρκο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στον πρόεδρο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ωστόσο διαφωνεί με την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, όπως προωθείται με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Ερντογάν αντέδρασε έντονα στους ισχυρισμούς του κ. Κιλιτσντάρογλου. «Αν έχει έναν φάκελο, να τον δώσεις στη δημοσιότητα», είπε σε προεκλογική συγκέντρωσή, ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου. «Αλλά αυτό δεν είναι παρά ένα χοντρό ψέμα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου του CHP «προσβολή» στη μνήμη των περίπου 250 Τούρκων που σκοτώθηκαν τη νύχτα του πραξικοπήματος. «Τι εννοείς όταν λες πραξικόπημα υπό έλεγχο; Δεν είναι αυτό προσβολή στους μάρτυρες και τους ήρωες; Θα πρέπει να δώσεις αποδείξεις για αυτούς τους ισχυρισμούς», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Share.

Comments are closed.