Με την επικαιρότητα να περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά στοιχεία για τις εξελίξεις στον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, ασφαλώς μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη που παραχώρησε στο Circo Greco ο κ. Νίκος Ιωσήφ, συντονιστής Διακομματικής Εκπροσώπησης της ΕΔΕΜ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΜ (Ένωσης Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης).
Η συνέντευξη του κ. Ιωσήφ παραχωρήθηκε ακριβώς τη στιγμή που έχει ανακοινωθεί το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τις αρχές του Ιουνίου, το οποίο ακολούθησαν δύο γεγονότα στενά συνδεόμενα με την κεντροαριστερά: Η τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού επί κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κ. Σημίτη και η ανακοίνωση ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα από τους 3 πρώην υπουργούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιωργο Φλωρίδη.
Ο κ. Ιωσήφ εξηγεί αναλυτικά τις διαδικασίες και την ατζέντα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) και ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι η δική του παράταξη που οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα σε ποιόν πλησιέστερα βρίσκεται, τη Ν.Δ. ή τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. «Από την στιγμή που θα δημοσιοποιηθούν η στρατηγική, οι κεντρικές επιλογές και το σχέδιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο επερχόμενο Συνέδριο …αφορά στα εν λόγω κόμματα το ερώτημα του πόσο κοντά (μας) βρίσκονται», εξηγεί ο κ. Ιωσήφ.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του παραχώρησε ο κ. Ιωσήφ στο Circo Greco έχει ως εξής:
Ερ.: Τί προβλέπεται τελικά για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που αποφασίσατε πριν από μερικές μέρες;
ΑΠ.: Πάμε για ένα Συντακτικό – Προγραμματικό Συνέδριο ενός ενιαίου πολυκομματικού φορέα. Στόχος είναι η διαμόρφωση από τα συμπράττοντα κόμματα (ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ., Ε.Δ.Ε.Μ., ΔΗΜ.ΑΡ.) και φορείς (Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία) μιας ενιαία πολιτικής ταυτότητας, στρατηγικής, κεντρικών επιλογών, πολιτικών νέας γενιάς, αναπτυξιακού σχεδίου, δομής και οργανωτικής λειτουργίας.
Ερ.: Πότε θα γίνει και με ποιο τρόπο θα οριστεί η σύνθεση των συνέδρων;
ΑΠ.: Έχει ήδη ανακοινωθεί μετά το πέρας της σύγκλισης της τελευταίας Συντονιστικής Επιτροπής. Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου. Θα συμμετέχουν 3.000 σύνεδροι. Οι 1.500 θα προέρχονται από τους φορείς που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη με ανάλογη ποσόστωση. Οι υπόλοιποι 1.500 θα είναι αιρετά θεσμικά πρόσωπα από αυτοδιοίκηση, ενώσεις, φορείς, συνδικάτα, κ.ο.κ.
Ερ.: Τι συμφωνήθηκε να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου;
ΑΠ.: Η κεντρική και περιφερειακή δομή της οργανωτικής λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι κεντρικές της επιλογές, οι πολιτικές για την Νέα Γενιά και ένα ιδιαιτέρως καινοτόμο αναπτυξιακό σχέδιο. Ως ΕΔΕΜ είμαστε πεπεισμένοι ότι σε μια τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο για την Χώρα, το βασικό που απασχολεί τους πολίτες δεν είναι τόσο η οργανωτική δομή του Συνεδρίου όσο το πώς θα μπορούσαμε να συμβάλουμε αποφασιστικά και καταλυτικά για την μετάβαση σε ένα καλύτερο αύριο. Θεωρούμε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας ενδιαφέρεται κυρίως για το αν μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα εναλλακτικό, ένα διαφορετικό και εφαρμόσιμο σχέδιο, μια νέα προοδευτική πρόταση με προοπτική.
Ερ.: Εκλογή αρχηγού θα υπάρξει, και αν ναι στην παρούσα φάση, θα γίνει από το συνέδριο ή από άμεσες εκλογές στη βάση;
ΑΠ.: Όπως ήδη ανέφερα το Συνέδριο είναι συντακτικό και προγραμματικό. Άρα δεν θα υπάρχει στην παρούσα φάση Εκλογή Προέδρου. Με καθολική αποδοχή από όλους, Πρόεδρος θα είναι η σημερινή Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η κα Φώφη Γεννηματά. Μια επιλογή που για την ΕΔΕΜ ενέχει και στοιχεία πολιτικής ηθικής. Στόχος είναι να προηγηθεί η απαραίτητη ώσμωση και εμβάθυνση ώστε να επέλθει μελλοντικά μια επιτυχημένη και βιώσιμη ένωση. Δηλαδή ένα μελλοντικό Συνέδριο δημιουργίας ενός Νέου Φορέα που θα έχει αποδείξει έμπρακτα τόσο την διαφορετικότητα του όσο και την αναγκαιότητα της ύπαρξης του, με τα δικά του διακριτικά σύμβολα και έναν αρχηγό που θα πρέπει να έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση, η οποία θα προκύψει με εκλογές από την βάση..
Ερ.: Τελικά ποια είναι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο θέμα των συνεργασιών;
ΑΠ.: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, συνεχίζει πιο ξεκάθαρα από ποτέ να υποστηρίζει ένα ανοιχτό, ένα συνεχές κάλεσμα διεύρυνσης προς πολίτες, προσωπικότητες και πολιτικούς φορείς. Ιδιαίτερα με την διεξαγωγή του συντακτικού συνεδρίου, θα είναι και δημόσια γνωστό σε τί προγραμματικό καλούνται να συμφωνήσουν και να συμμετέχουν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται.
Ερ.: Βρίσκεστε πλησιέστερα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή τη Νέα Δημοκρατία;
ΑΠ.: Κατά την γνώμη μου, αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ερωτηθεί είτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είτε η Νέα Δημοκρατία είτε οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός φορέας. Από την στιγμή που θα δημοσιοποιηθούν η στρατηγική, οι κεντρικές επιλογές και το σχέδιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο επερχόμενο Συνέδριο και είναι ήδη γνωστό ότι ιδεολογικά εκφράζονται πλέον δυνάμεις από την ανανεωτική αριστερά, τον δημοκρατικό σοσιαλισμό έως το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό κέντρο (με την σύμπραξη της ΕΔΕΜ), αφορά τα εν λόγω κόμματα το ερώτημα του πόσο κοντά βρίσκονται στην τοποθέτηση αυτή.
Ερ.: Τί γνώμη έχετε για τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης που ξεκινάει;
ΑΠ.: Το Σύνταγμα είναι αναντίρρητα ο θεμέλιος λίθος μιας Δημοκρατίας. Το Σήμερα και το Αύριο, απαιτούν και προδιαγράφουν προκλήσεις και αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες το Σύνταγμα θα πρέπει να είναι αρωγός και όχι τροχοπέδη. Είναι όμως απογοητευτικό όταν η αναθεώρηση του τείνει να αποτελέσει αντικείμενο ευτελισμού διαμέσου της χρήσης της για κοινωνικό αποπροσανατολισμό και όχι σεβασμού και αξιοποίησης, ώστε να αποτελέσει το αναγκαίο όχημα επίτευξης προόδου και προάσπισης των Δημοκρατικών Θεσμών.
Ερ.: Τί γνώμη έχετε για την πρωτοβουλία Διαμαντοπούλου-Ραγκούση-Φλωρίδη;
ΑΠ.: Θα απαντήσω με μια γενική αλλά σημαντική παρατήρηση που συμπεριλαμβάνει τόσο την συγκεκριμένη ερώτηση όσο και γενικά τέτοιες πρωτοβουλίες που είναι της μόδας μαζί με τις πολλές εξεταστικές. Θα πρέπει να αντικατασταθεί η σημερινή πολιτική προτεραιότητα, αναφορικά με τα όσα έχουν γίνει έως σήμερα και στόχο είτε τον καταλογισμό ευθυνών είτε την μορφοποίηση κομματικών σχηματισμών. Οι ευθύνες ας απασχολήσουν με σοβαρότητα τα αντίστοιχα όργανα και θεσμούς. Η κοινωνία που εμφανίζεται πολιτικά απογοητευμένη και αποστασιοποιημένη, ενδιαφέρεται κυρίως για το τι θα γίνει από εδώ και μπρος. Αν δεν δουλέψουμε όλοι, με προτεραιότητα το Σχέδιο μετάβασης στην ανάπτυξη και την θεσμική ανασυγκρότηση του τόπου, κινδυνεύουμε να βρεθούμε με πολλούς κατηγορούμενους, πολλά κόμματα, πολλούς αρχηγούς και καθόλου Χώρα!
Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…