Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική αναθεώρηση

0

Σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα φέρνει η νέα πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται άμεσα από τον λαό σε περίπτωση που οι πρώτες δύο ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες.

Επίσης, η πρόταση προβλέπει την συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας (την υποχρέωση, δηλαδή, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης να συνοδεύεται από πρόταση για ανάδειξη νέας κυβέρνησης) και την ψήφο των εκτός επικράτειας Ελλήνων, για την οποία, όμως, θα μπορεί να ορίζει ότι έως 5 βουλευτές εκλέγονται αποκλειστικά μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός Επικράτειας.

Επιπλέον, προβλέπει μέγιστο αριθμό θητειών για τους βουλευτές, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για 8 συνεχόμενα έτη,

Επίσης, προβλέπεται ότι Πρωθυπουργός -εκτός των υπηρεσιακών- θα ορίζεται αποκλειστικά αιρετός, δηλαδή εν ενεργεία βουλευτής (άρθρο 37).

Προτείνεται ην καθιέρωση τησ ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων, για την οποία νόμος μπορεί να ορίζει ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται αποκλειστικά μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, με βάση γεωγραφικά κριτήρια (άρθρο 51).

Την πρόταση υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και οι καθηγητές Χριστόφορος ΒερναρδάκηςΑνδρέας ΔημητρόπουλοςΚώστας ΖώραςΗλίας Νικολόπουλος, και Κώστας Χρυσόγονος.

Ολόκληρη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση σε μορφή PDF

Share.

Comments are closed.