Οι επιλογές της κυβέρνησης:  Αξιοπρεπής συμφωνία ή εκλογές

0

Να ευχηθούμε ο πρωθυπουργός να πήρε την θεία επιφοίτηση, η οποία αυτές τις ώρες του είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσει τα δύσκολα που του έρχονται.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, σήμερα τελειώνουν, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες πάτησαν γκάζι και όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο χρόνος τελειώνει.

Όλοι πια βιάζονται, εκτός από την ελληνική κυβέρνηση. Οι ευρωπαίοι βιάζονται γιατί θέλουν να τελειώνουν για να ηρεμήσει η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη μιας και κανένας δεν επιθυμεί να ασχολείται διαρκώς με την Ελλάδα. Έχουν άλλες φουρτούνες τώρα.

Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, με τη λέξη “κρίσιμες” να εκφράζει τόσο πολύ την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση έχει πολύ λίγα περιθώρια και αν δεν συμφωνήσει άμεσα και δεν υπογράψει τα σκληρά μέτρα των δανειστών (περικοπή εφάπαξ των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου κατά 1% του ΑΕΠ, πώληση μονάδων της ΔΕΗ) δύο δρόμους έχει μπροστά της:

  • εκλογές όπου θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώσει μικρό ποσοστό ψήφων
  • παράταση της αβεβαιότητας μέχρι τον Ιούλιο, όπου θα πρέπει να καταβάλλει δόση των 7,4 δισ. ευρώ. Μόνη λύση και τότε οι εκλογές κάτω από μεγαλύτερη πίεση.

Δεδομένων των προηγούμενων το Μαξίμου έχει να επιλέξει ανάμεσα στη μη συμφωνία και εκλογές τώρα ή αποδοχή και συμφωνία των σκληρών μέτρων με πιθανότητα εκλογών μετά.

Οι συνέπειες θα είναι οι εξής:

  • στην πρώτη περίπτωση τα αποτελέσματα είναι λίγο – πολύ γνωστά -(δεύτερο κόμμα με χαμηλά ποσοστά),
  • στη δεύτερη περίπτωση δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα αποσκιρτήσουν κάποιοι βουλευτές διαμαρτυρόμενοι κατά τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων, στη Βουλή και τότε πάλι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χρεωθεί και τη συμφωνία στα σκληρά μέτρα, οπότε η εκλογική κατάρρευσή του είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη!

Τι μένει πλέον; Μόνο η επίτευξη συμφωνίας η οποία δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τον ESM. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι παίκτες είναι αρκετοί και με αντικρουόμενα συμφέροντα.

Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ έχει διευκρινίσει με όλους τους τρόπους ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζονται, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, και μακροπρόθεσμα που πρέπει να ανακοινωθούν σήμερα και ας εφαρμοστούν με το τέλος του προγράμματος. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει πριν από την Εαρινή σύνοδο του Ταμείου (21-23 Απριλίου), οπότε επόμενο Eurogroup για αποφάσεις θα γίνει στις 22 Μαΐου. «ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι»…

Εκτίμησή μας είναι ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί το μακρινό μέλλον του… Μαΐου. Θέλει να πάει γρήγορα σε μια αξιοπρεπή συμφωνία προκειμένου να αποφύγει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο –«στόχος μας είναι να καταλήξουμε νωρίτερα σε συνολική συμφωνία, και ει δυνατόν, ως τον Απρίλιο», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Δ. Τζανακόπουλος.

Με δεδομένο ότι:

  • κανείς δεν θέλει μια νέα ελληνική κρίση χρέους,
  • κανείς δεν προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να βγει έξω από την ευρωζώνη,
  • κανείς δεν σκέφτεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ακόμη δόση λιτότητας,
  • κανείς δεν φαίνεται να θέλει να κάνει υποχωρήσεις

Θα μπορούσαν να είναι λύση οι εκλογές κι «όποιον πάρει ο χάρος»;

Share.

Comments are closed.