Αθώοι κρίθηκαν, όπως ήταν κατά τη γνώμη μας αναμενόμενο, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Βατοπεδίου, μεταξύ των οποίων και ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ αλλά και ο μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις και παραλείψεις εκπροσώπων κρατικών φορέων σε σχέση με τις ανταλλαγές ακινήτων του δημοσίου με εκτάσεις της Λίμνης Βιστωνίδας και παραλίμνιες εκτάσεις.
Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που δίκασε οδηγήθηκε σε απαλλακτική κρίση για όλους τους εμπλεκόμενους – συνολικά 14- κάνοντας δεκτή και τη σχετική εισαγγελική πρόταση της Εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα.
Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση Βατοπεδίου, που είχε λάβει το 2008 τεράστιες διαστάσεις με έντονη πολιτική χροιά, όταν ήρθε στην επικαιρότητα. Τότε ακολούθησε πολυετής δικαστική διερεύνηση με ανακρίσεις από ειδική εφέτη ανακρίτρια την κυρία Ειρήνη Καλού, ενώ παράλληλα απασχόλησε τη Βουλή με τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε ότι είχε να κάνει με τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων, υπουργών της τότε κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.
Παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο δεν υπήρξε, καθώς όλα τα αδικήματα που είχαν αποδοθεί σε τότε υπουργούς ήταν προ πολλού παραγεγραμμένα, ενώ η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα (τους μοναχούς αλλά και κρατικά στελέχη (ΚΕΔ) και λοιπούς) συνέχισε με προσωρινές κρατήσεις, απόδοση βαρύτατων κατηγοριών και λοιπά.
Οι κατηγορίες αυτές, ότι δηλαδή το δημόσιο ζημιώθηκε από την ανταλλαγή ακινήτων του με εκτάσεις της Βιστωνίδας και ότι υπήρχε δόλος για όλα αυτά, δεν αποδείχθηκαν κατά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, οδηγώντας εισαγγελέα και δικαστήριο, ομόφωνα, στην αθώωση των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων πέραν των δύο προαναφερομένων μοναχών, ήταν η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο αδελφός της Δημήτρης Πελέκης και ο πατέρας της Διονύσιος (δικηγόροι) στελέχη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και άλλοι.