Άσχημα τα νέα για τις τράπεζες. Η χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της ΤτΕ να αυξήθηκε τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για μία ακόμη άκρως αρνητική εξέλιξη που προστίθεται στα απογοητευτικά στοιχεία για τις καταθέσεις και στην αύξηση των «κόκκινων» δανείων, αποδεικνύοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι το χειρότερο που έχουν βιώσει οι ελληνικές τράπεζες από το καλοκαίρι του 2015.
Η αύξηση του ELA τον Φεβρουάριο θα μπορούσε να σηματοδοτεί την αρχή αντιστροφής της τάσης που καταγράφηκε στο β’ εξάμηνο του 2016, όταν ο ELA είχε φθίνουσα πορεία λόγω του βελτιωμένου κλίματος και τα capital controls είχαν εισέλθει σε τροχιά σταδιακής και σταθερής χαλάρωσης.
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν πως ανάλογες συνθήκες υπήρξαν και στους πρώτους μήνες του 2016, επίσης λόγω των καθυστερήσεων στην πρώτη αξιολόγηση, όμως τότε δεν είχαν καθοριστεί οι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ δεν ήταν τόσο ορατός ο κίνδυνος μίας νέας, τέταρτης στη σειρά ανακεφαλαιοποίησης.
Την ίδια ώρα, η επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Daniele Nouy, στην Αθήνα ανεβάζει το θερμόμετρο, καθώς οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση απειλούν με εκτροχιασμό το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Νέο «καμπανάκι από τον ELA
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ ή 0,7% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, αποδεικνύοντας το δυσμενές περιβάλλον των δύο πρώτων μηνών στο οποίο όχι μόνο έχουν αναφερθεί επανειλημμένα ανώτερα τραπεζικά στελέχη άλλα έχουν ενημερώσει και την κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες λόγω της αβεβαιότητας, οι οποίες αντανακλώνται στην μείωση των καταθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τέλη Ιανουαρίου οι τράπεζες είχαν καταφέρει να περιορίσουν την έκθεσή τους στον ELA στα 42,8 δισ. ευρώ από τα 43,7 δισ. ευρώ.