Νίκος Φίλης: Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές

0

«Ο χωρισμός Εκκλησίας-κράτους έχει ωριμάσει», αναφέρει σε νέο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επαναφέροντας στο προσκήνιο το εν λόγω ζήτημα.

Με αφορμή το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ο κ. Φίλης αποδίδει ευθύνες σε θεσμούς όπως η Εκκλησία για την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και τονίζει την ανάγκη να αναγνωριστούν τα λάθη που έγιναν: «Όπως η πολιτική εξουσία επιβάλλεται να προχωρήσει σε αυτοκριτική και ανατροπές, με πρώτο βήμα την κατάρρευση του δικομματισμού, έτσι κι άλλες εξουσίες πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη της αυτοκριτικής. Άλλωστε ο Χριστός δεν είναι που μίλησε για μετάνοια;».

Για την εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία των κληρικών ο πρώην υπουργός γράφει πως «χρειάζεται άμεσο σχέδιο άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων. Είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ».  Ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, σημειώνοντας την «απαίτηση της Ιεραρχίας για συναπόφαση κατά παράβαση μάλιστα ακόμη και του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που προβλέπει συνεργασία με την Πολιτεία. Ελπίζω ότι η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων με τους φακέλους των μαθητών που θα διανεμηθούν με τη νέα χρονιά, θα δώσουν τη δυνατότητα από μάθημα ομολογιακό να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών». 

«Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της Τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει; Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές. Πολύ περισσότερο που στην κοινωνία έχει ωριμάσει το αίτημα για τον σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, όπως έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 60%», καταλήγει.

Share.

Comments are closed.