«Η χώρα επέστρεψε μετά από 7 χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και μάλιστα επέστρεψε από το 2016. Για φέτος οι εκτιμήσεις είναι ότι η ανάπτυξη θα τρέχει με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Αυτή είναι η αδήριτη πραγματικότητα.[…] Η ανάκαμψη της οικονομίας μάς έχει ήδη οδηγήσει σε υπέρβαση της ύφεσης και σιγά-σιγά σε υπέρβαση της κρίσης. Αν δεν είχε συμβεί, όλοι θα ήμασταν αναγκασμένοι να ακούμε παράφωνους σκοπούς και μελωδίες. Αλλά τώρα μπορούμε να συνθέσουμε εμείς τη μουσική, ώστε τη φορά αυτή τους καρπούς να μην τους γευτούν μονάχα λίγοι».
Ποιος τα λέει αυτά; Μα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν δυο μέρες (6/3/2017) στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε με κεντρικό θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Η διάψευση του πρωθυπουργού
- ΕΛΣΤΑΤ: Την ίδια μέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωνε ότι το έτος 2016 έκλεισε με οριακή ύφεση 0,05% έναντι επιδιωκόμενης ανάπτυξης 0,3% που περίμενε η κυβέρνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 1,1% το δ’ τρίμηνο του 2016 έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.
- EUROSTAT: Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες (7/3/2017) η από τα 28 κράτη- μέλη της ΕΕ η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την οικονομία της σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2016, αλλά και ολόκληρο 2016.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 1,1% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και κατά 1,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016. Συγκεντρωτικά, η ευρωζώνη συνέχισε τη σταθερή ανάκαμψη της, με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 1,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση. Θετικά ήταν τα μηνύματα και από τον πυρήνα της ευρωζώνης.
Φοβάμαι ότι από το success story του Αντώνη Σαμαρά περάσαμε στο.. success story του Αλέξη Τσίπρα και απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, θα έχει κι αυτό την ίδια κατάληξη με το προηγούμενο, αυτό του Αντώνη, και δυστυχώς για τη χώρα μας θα συνεχίζει την καθοδική της πορεία, χωρίς κανείς να μην μπορεί να τη σταματήσει.
Αναλυτικά ο πίνακας της Eurostat έχει ως εξής:
Δείτε την έκθεση της EUROSTAT για το 4ο Τρίμηνο 2016 στα αγγλικά