Οι πληρωμές σε είδος είναι πλέον μεταξύ των πρακτικών που χρησιμοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τα κόστη των εργαζομένων, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για εξυγίανση του κοινωνικού συστήματος της χώρας που έχει ξεμείνει από χρήμα, τονίζει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Bloomberg.
Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, οι εταιρίες που αποφεύγουν τις εισφορές και κάνουν το έργο της ακόμη δυσκολότερο, υπογραμμίζει το πρακτορείο, επισημαίνοντας πως βάσει των περισσότερων εκτιμήσεων, η μαύρη αγορά ήδη αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας.
Εργαζόμενη σε μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών στην Αθήνα ανέφερε στο πρακτορείο πως ο εργοδότης της της έδωσε επιπρόσθετα καθήκοντα σε ένα από τα νέα τμήματα της επιχείρησης και της είπε πως δεν θα πληρωθεί γι’ αυτή την εργασία σε ευρώ. «Πληροφορήθηκα ότι αυτή η έξτρα πληρωμή των 150 ευρώ τον μήνα θα γίνεται με κουπόνια που μπορώ να χρησιμοποιώ σε σουπερμάρκετ», τόνισε η 45χρονη γυναίκα.
«Τέτοιες πρακτικές βοηθούν τις εταιρίες να αποφεύγουν τις κοινωνικές εισφορές, αλλά το βάρος για την οικονομία είναι τεράστιο», εξήγησε ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Λιγότερες εισφορές για τις συντάξεις σημαίνουν περισσότερες μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό, κάτι που οδηγεί σε περισσότερα μέτρα λιτότητας για να απαντηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, μέτρα που πιθανότητα θα πλήξουν τους συνταξιούχους», επεσήμανε.
Εν μέσω υψηλής ανεργίας στο 23%, οι πιστωτές της Ελλάδας απαιτούν περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Επιθυμούν διπλασιασμό του ορίου μαζικών απολύσεων σε 10% και ζητούν η Αθήνα να μην αναστείλει κανένα από τα μέτρα που θεσπίστηκαν στη διάρκεια της κρίσης.
Η κυβέρνηση αντιστέκεται σε αυτές τις απαιτήσεις λόγω ανησυχιών για την αύξηση που σημειώνεται στις μεθόδους εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους εργοδότες, όπως είναι οι πληρωμές σε είδος και οι παράνομες απολύσεις. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει τη διαπραγμάτευση συλλογικών συμβάσεων και ζητά το θέμα αυτό να επιλυθεί στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους δύο επόμενους μήνες.
«Η πραγματικότητα αποδεικνύει την αναγκαιότητα να επαναφέρουμε το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να έχουμε ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, που θα προστατεύουν τους εργαζομένους από τέτοια αυθαίρετα φαινόμενα», έχει δηλώσει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των δημοσιογράφων Sotiris Nikas και Antonis Galanopoulos οικονομικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg με τίτλο «Greek Firms Have Found a Way to Dodge Payroll Charges» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…