Νωρίτερα είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο του Γ. Παπαδόπουλου- Τετράδη με τίτλο «Τι σχέση έχει το αίτημα για νέο δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα με το ταξίδι Τσίπρα στους Ροτσιλντ;»
Στο οποίο μεταξύ των άλλων έγραφε: «Πόσο επικίνδυνοι είναι οι σημερινοί κυβερνήτες; Ακριβώς όσο είναι οι άρρωστοι τζογαδόροι για τις οικογένειές τους. Όπως ο τζογαδόρος που χάνει τρέχει στον κάθε τοκογλύφο για να ξαναπαίξει με δανεικά όσο- όσο, έτσι και η κυβέρνηση που χάνει και δεν παίρνει λεφτά από την τρόικα, τρέχει να δανειστεί από την… Παγκόσμια Τράπεζα! Με τα λεφτά του λαού!». Και παρακάτω «Η είδηση, φυσικά, όπως και όλες οι «ύποπτες» κινήσεις της κυβέρνησης δεν βγήκε από την κυβέρνηση, παρ όλο που αφορά σε δημιουργία θέσεων εργασίας! Η είδηση βγήκε από το έγκυρο “Politico”. Παράξενο; Καθόλου.
Η αιφνιδιασμένη κυβέρνηση παραδέχτηκε την κίνησή της, αφού είχε επιβεβαιωθεί και από τη διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμπληρώνοντας όμως κουτοπόνηρα: «δεν επιβεβαιώνουμε ότι το αίτημα είναι επίσημο»! Αφού αυτή η κυβέρνηση δεν το διαψεύδει η επιβεβαίωση είναι περιττή.».
Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε το συγκεκριμένο άρθρο του αμερικάνικου πολιτικού περιοδικού Politico.
Έτσι σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό, Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στο Politico ότι η Αθήνα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη «λήψη ενός δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών και προγραμμάτων για την απασχόληση».
Ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το μέγεθος του ποσού του δανείου, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι αυτό που επιδιώκει η Αθήνα θα αποτελέσει μέρος μιας πρωτοβουλίας με σκοπό τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης «πιεστικών προκλήσεων» σε θέματα «μακροπρόθεσμης ανεργίας, ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και κοινωνικής προστασίας».
Αν η Παγκόσμια Τράπεζα αποδεχθεί το αίτημα, η Ελλάδα θα επωμιστεί περισσότερο χρέος, με πρόσθετες απαιτήσεις από έναν ακόμη οικονομικό οργανισμό, ενώ αυτή τη στιγμή καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των θεσμών (ΔΝΤ, EMS και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν, ανεξάρτητα ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, ότι μια τέτοια δανειοδότηση ενδέχεται να αποβεί δυσμενής για τη χώρα. «Εάν η Ελλάδα όντως εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση για δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτό θα ήταν κυρίως σημάδι απελπισίας», δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Pantheon Macroeconomics. «Υπάρχει ένα μάλλον δυσάρεστο στίγμα γύρω από την προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα για μια θεωρητικά «ανεπτυγμένη» οικονομία. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκτήσει πιο γρήγορα πρόσβαση στις αγορές ομολόγων», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του δημοσιογράφου BJARKE SMITH-MEYER του αμερικάνικου πολιτικού περιοδικού Politico με τίτλο «Greece approaches World Bank for cash» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…