Η πολυεθνική τσιμέντου LafargeHolcim «πίσω» από τον ISIS στη Συρία

0

Η γνωστή πολυεθνι8κή εταιρεία τσιμέντου και οικοδομικών υλικών LafargeHolcim, που είναι μητρική εταιρεία της δικής μας ΑΓΕΤ Ηρακλής, παραδέχθηκε πως χρηματοδότησε «τρίτα μέρη» στον εμφύλιο της Συρίας  ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στην περιοχή παρά τον εμφύλιο και τη διεθνοποιημένη σύγκρουση που μαίνονται.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει η γαλλική εφημερίδα  Le Monde από τον Ιούνιο, η έδρα της LafargeHolcim στη Συρία είναι η πόλη της Τζαλαμπίγια στη βόρεια Συρία και η οποία αποτελεί μεγάλο πεδίο μάχης μεταξύ των τζιχαντιστών του ISIS και των συμμαχικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde  η εταιρεία τσιμέντου πλήρωσε φόρο προς το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ του 2013 και του 2014  ώστε να μπορέσει να κρατήσει ανοικτές τις εγκαταστάσεις του.  

 Τον περασμένο Νοέμβριο ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέθεσαν μήνυση εναντίον της εταιρείας, κατηγορώντας της για «επαγγελματικές σχέσεις» με την στρατιωτική οργάνωση του ISIS στη Συρία καθώς και για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη χώρα.

Την αγωγή κατά της LafargeHolcim υποστήριξαν, μεταξύ των άλλων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και 11 πρώην υπάλληλοι της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της υπόθεσης, η εταιρεία παραδέχθηκε πως πράγματι «χρηματοδότησε» τον ISIS ώστε να συνεχίσει την οικονομική της δραστηριότητα στην περιοχή.

Τώρα αναμένεται να βγει η απόφαση του δικαστηρίου για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην εταιρεία τσιμέντου.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner