Επείγουσα ΕΔΕ σε βάρος γυμνασιάρχη για συγκάλυψη σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητριών

0

Την άμεση διενέργεια επείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος Γυμνασιάρχη της Μυτιλήνης Βασίλη Μακρυπούλια, διέταξε η εισαγγελία Μυτιλήνης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ευθύνες συγκάλυψης υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητριών του σχολείου από τον ιδιοκτήτη του κυλικείου, διέταξε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι «έχει δοθεί εντολή για πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης και το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο είναι πως σε τέτοιες υποθέσεις είμαστε αμείλικτοι. Σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας».

Στην ΕΡΤ μίλησαν επίσης γονείς μαθητριών που είχαν παρενοχληθεί από τον επιχειρηματία, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ενημέρωσαν το διευθυντή του Γυμνασίου για όσα βιώσαν τα παιδιά τους, αλλά, όπως υποστήριξαν, αυτός αδιαφόρησε. Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός πως στη δίκη της υπόθεσης, ο διευθυντής του Γυμνασίου κ. Μακρυπούλιας ήταν ο μόνος μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης δυο ετών για «προσβολή σεξουαλικής αξιοπρέπειας ανήλικου κάτω των 15 ετών». Στη δίκη κατέθεσαν εναντίον του επιχειρηματία οι γονείς της μαθήτριας που παρενοχλήθηκε, αλλά και οι γονείς άλλων μαθητριών που κατήγγειλαν μεταξύ των άλλων αμέλεια του διευθυντή στα καταγγελλόμενα που αφορούσαν όχι μόνο τη συγκεκριμένη μαθήτρια, αλλά και ανάλογα περιστατικά με άλλα παιδιά.

Η ΕΛΜΕ Μυτιλήνης
Προχθές η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ ζήτησε από όλες «τις τοπικές και περιφερειακές διοικητικές αρχές της εκπαίδευσης και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά και από όλες τις αρμόδιες νομικές αρχές να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να ελεγχθεί η αδιαφορία που επέδειξε ο Διευθυντής απέναντι στις επικλήσεις των γονέων».

Με την ευκαιρία η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Λέσβου υπενθύμιζε ότι και στο παρελθόν «έχει καταγγείλει τη στάση και τις πρακτικές του συγκεκριμένου Διευθυντή γνωστού για τις επικίνδυνες προς την κοινωνία εθνικοσοσιαλιστικές απόψεις του, που έχουν φέρει αναστάτωση στο χώρο της σχολικής κοινότητας και έχουν καταδικαστεί». Τόνιζε δε πως «αυτή η καταγγελία προκάλεσε την αποχώρηση του από το σωματείο».

Ολόκληρη η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Λέσβου
«Μυτιλήνη, 8/2/2017
Αριθμός Πρωτοκόλλου 249
ΠΡΟΣ: Υπ. Παιδείας, ΠΔΕ,ΔΔΕ ΛΕΣΒΟΥ, Σχολεία
ΚΟΙΝ: Βοηθό  Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ΟΛΜΕ, ΜΜΕ
Θέμα:  Απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ
Με αφορμή: α) δημοσιεύματα του τύπου β) την πρωτόδικη ποινή φυλάκισης με αναστολή   ιδιοκτήτη του κυλικείου του 6ου  Γυμνασίου της πόλης της Μυτιλήνης για «προσβολή σεξουαλικής αξιοπρέπειας ανήλικου κάτω των 15» καθώς και  την εμπλοκή στη συγκεκριμένη δίκη του Διευθυντή του σχολείου  ως μάρτυρα υπεράσπισης και γ) αφού πήρε υπόψη της  άμεσες  μαρτυρίες  γονέων η Έκτακτη Γεν. Συνέλευση της  ΕΛΜΕ Λέσβου αποφάσισε τα παρακάτω:
«Όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω φαίνεται να έχει εκδηλωθεί μια τραγική αμέλεια  με θύματα  μαθήτριες, καθώς ο Δ/ντής δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα ,ως όφειλε, μετά από καταγγελίες γονέων για σεξουαλική παρενόχληση των παιδιών τους. Τονίζουμε  ότι βασικό  καθήκον των Δ/ντών των Σχολικών μονάδων και όλων των εκπαιδευτικών είναι να εξασφαλίζουν την προστασία  των μαθητών και να μην επιτρέπουν με πράξη  ή με παραμέληση  να εκτίθενται ανήλικοι σε κινδύνους, να μην αδιαφορούν και ακόμη χειρότερα να συγκαλύπτουν.
Να υπενθυμίσουμε, με την ευκαιρία αυτή, ότι: α) και στο παρελθόν έχει καταγγείλει  η ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ τη στάση και τις πρακτικές  του συγκεκριμένου Δ/ντή, γνωστού για τις επικίνδυνες προς την κοινωνία εθνικοσοσιαλιστικές απόψεις του, που έχουν φέρει αναστάτωση στο χώρο της σχολικής κοινότητας και έχουν καταδικαστεί.(http://elmeles.blogspot.gr/2015/05/1.html#more) και β)Αυτή η καταγγελία προκάλεσε την αποχώρηση του από το  σωματείο μας.
Η Έκτακτη Γεν. Συνέλευση της ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ ζητά:
 Να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες ως προς τον  ιδιοκτήτη του κυλικείου για την απαγόρευση της εισόδου του σε σχολικούς χώρους.
Να κινηθούν άμεσα από τις διοικητικές αρχές της εκπαίδευσης,(ΔΔΕ και ΠΔΕ), την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας  και όλες τις Αρμόδιες Νομικές Αρχές όλες οι προβλεπόμενες  διαδικασίες για την αδιαφορία που επέδειξε  ο Διευθυντής απέναντι στις επικλήσεις των γονέων, όπως  έχει καταγραφεί στη σχετική δικογραφία και είδε το φως της δημοσιότητας. Θεωρούμε ότι υπάρχει ευθύνη στη διοίκηση της ΔΔΕ Λέσβου, που γνώριζε «τα έργα του» και συνεχίζει να τον διατηρεί στη θέση του. Ζητάμε την απομάκρυνσή του από τη θέση του Δ/ντή του Σχολείου και από το χώρο της Εκπαίδευσης. Οφείλει επίσης  η Δ/νση Δ/Βάθμιας Εκπ/σης Λέσβου και κάθε άλλη διοικητική αρχή της εκπαίδευσης να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν χωρίς υπεκφυγές και άλλη χρονοτριβή».
Από το Προεδρείο της Γεν. Συνέλευσης της ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

Η Πρόεδρος  Ο Γραμματέας
Περδικούρη Μαρία   Τσιρεπλής Ιγνάτιος
»

Αναφορά του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης κατέθεσε χθες Παρασκευή αναφορά στο προεδρείο της Βουλής για τον Υπουργό Παιδείας Ερευνάς και Θρησκευμάτων, με την οποία τον ενημερώνει για τις πράξεις και παραλήψεις του διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των μαθητών από την συμπεριφορά του.

«ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
για τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Άμεση ανάγκη για λήψη μέτρων προστασίας μαθητών από τη συμπεριφορά του Δ/ντη στο 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης»
Καταγγελίες γονέων για έκθεση ανήλικων μαθητριών σε κίνδυνο από πράξεις και παραλείψεις του Δ/ντη του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με επιτακτικό πλέον το αίτημα λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων από την Πολιτεία. Οι γονείς καταγγέλλουν ότι ο εν λόγω Δ/ντης αρχικά αδιαφόρησε απέναντι σε παλαιότερες αναφορές τους για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών από τον ιδιοκτήτη του κυλικείου του σχολείου ενώ σε δίκη που ακολούθησε, στην οποία ο ιδιοκτήτης του κυλικείου καταδικάστηκε για «προσβολή σεξουαλικής αξιοπρέπειας ανήλικου κάτω των 15», ενεπλάκη ως μάρτυρας υπεράσπισης. Επί του παρόντος, η εισαγγελία Μυτιλήνης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και του Δ/ντη του σχολείου για το ίδιο θέμα. Θέση έχει λάβει και η ΕΛΜΕ Λέσβου, η οποία μετά από Γενική Συνέλευσή της, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την απομάκρυνση τόσο του ιδιοκτήτη του κυλικείου, όσο και του Δ/ντη του σχολείου, για την προστασία των μαθητών, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν η Ένωση είχε καταγγείλει και καταδικάσει τη στάση και τις πρακτικές του συγκεκριμένου Δ/ντή, γνωστού για τις επικίνδυνες προς την κοινωνία εθνικοσοσιαλιστικές απόψεις του.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, καθώς και την ενημέρωσή μας σχετικά με αυτές.
Ο καταθέτων βουλευτής   Πάλλης Γιώργος»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner