Η γαλλική εφημερίδα Liberation δημοσιεύει το άρθρο Ζαν Κατρεμέρ το οποίο με έναν εμβληματικό τίτλο εξηγεί μέσα από πέντε λέξεις την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την οικονομία της Ελλάδας. «Ελλάδα, το σισύφειο χρέος της» γράφει στον τίτλο και παρουσιάζει ορισμένα από τα ζητήματα που πρόκειται να τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Οι υπουργοί του Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσουν τη Δευτέρα την συνέχιση στης ενίσχυσης [στην Ελλάδα]. Αλλά οι απαιτήσεις τους για πολλοστή φορά αναβιώνουν την ένταση με την Αθήνα, ενώ το σενάριο αποπληρωμής του χρέους αποδεικνύεται μη ρεαλιστικό.»
Τα ερωτήματα παραμένουν
«Η Ελλάδα, είναι τα «Ατίθασα Νιάτα» της ζώνης του ευρώ. Έχουμε χάσει τον λογαριασμό με όλα όσα έχουν συμβεί, υπάρχουν πάρα πολλοί χαρακτήρες [στη διαπραγμάτευση] προδοσίες και πάθη που συνεχώς επαναλαμβάνονται, αλλά καταφέρνουν να κρατήσουν τον ελληνικό λαό, την Ένωση και τις αγορές.
Από το 2010 υπάρχουν τα ίδια:
Μετά από επτά χρόνια, η ευρωζώνη είναι βυθισμένη σ’ αυτή την κρίση, η οποία δεν έχει τέλος, και το πολιτικός κόστος για την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα είναι όλο και πιο μεγάλο» αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενό του ο ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες.
«Τη Δευτέρα, το eurogroup συνεδριάζει για να αποφασίσει αν η Αθήνα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πριν από την εκταμίευση μιας νέας δόσης δανείου ύψους 86 δισ που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015. Οι πιστωτές πιέζουν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (η τέταρτη μεταρρύθμιση από το 2010), με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προς το παρόν, να αρνείται. Από εκεί ξεκινούν οι νέες εντάσεις και ο κίνδυνος ενός «Grexit», εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ενώ η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ισπανία έχουν υλοποιήσει τα σχέδια βοήθειας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αντιθέτως η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και ακόμα δεν φαίνεται φως. Πάντως οι εταίροι της, διαβεβαιώνουν πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές μετά τον Ιούλιο του 2018.
Αλλά ακόμα κι αν [η Ελλάδα] καταφέρει να χρηματοδοτηθεί κανονικά, δεν θα έχει ξεμπλέξει από το ζήτημα του δημόσιου χρέους: το 180% του ΑΕΠ από το οποίο τα τρία τέταρτα του οποίου ανήκουν στην Ευρωζώνη (μέσω διμερών δανείων των κρατών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και το ΔΝΤ. Το ποσό δανεισμού από τους Ευρωπαίους φτάνει τα 320 δισεκατομμύρια.
Και παρά το γεγονός πως οι πληρωμές τόκων δεν θα ξεκινήσουν πριν από το 2023 – με τα δάνεια από την Ευρωζώνη να έχουν διάρκεια 30 ετών μέχρι το 2023 και τα δάνεια από την ευρωζώνη έχουν διάρκεια των τριάντα ετών ( μέχρι το 2042-2048), ανάγκασε την Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να υποστηρίξει» αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει με αναφορά στις αγορές:
«Η ζώνη του ευρώ άργησε να καταλάβει πως τα «κοκτέιλ» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας – και οι περικοπές – που απαιτούνται για να «ταιριάξει» ο τρόπος ζωής της χώρας με του πόρους που έχει – δεν λειτουργούν στην Ελλάδα.
Σε μεγάλο βαθμό επειδή η Ευρωζώνη υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και το βάθος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονταν για την επιτυχία του: Ένα «παχύσαρκο» και αποτυχημένο κράτος, ενδημική διαφθορά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και οικονομικές δομές αντάξιες μιας χώρας που προέρχεται από τον κομμουνισμό.
Έτσι, η απαιτούμενες σκληρές μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται σωστά. Έχουμε βάναυσες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό και υποεκτίμηση των αποτελεσμάτων της ύφεσης, η οποία οδήγησε την Ελλάδα να χάσει το 27% του ΑΕΠ της από το 2010.»
Οι Βρυξέλλες επιμένουν
«Ωστόσο, στις Βρυξέλλες, εκτιμάται ότι η οικονομία της Ελλάδας είναι σε ετοιμότητα και θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά το 2017 και το 2018. […] Ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου είπε πως «ο ελληνικός λαός θα δει φως στο τέλος του τούνελ».
Αλλά πώς; Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας εξαρτάται μόνο από αυτόν, ο οποίος θα φέρει μείωση του χρέους, η οποία θα προκαλέσει έναν «ενάρετο [οικονομικό] κύκλο», εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ζει λιτά.
Μια άλλη λύση θα ήταν να αναδιαρθρωθεί το χρέος, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (εξαιρουμένων των αποπληρωμών του χρέους) που απαιτούνται από την Ελλάδα» καταλήγει στο κείμενό του σχολιάζοντας πως η αναδιάρθρωση είναι ένα ρίσκο που θα έπρεπε να πάρει η Ευρωζώνη, ακόμα κι αν άλλες χώρες ζητήσουν να ισχύσει το ίδιο και στην περίπτωσή τους.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου Jean Quatremer της γαλλικής εφημερίδας Liberation με τίτλο «Grèce, la dette de Sisyphe» στα Γαλλικά πατώντας ΕΔΩ
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…