«Όχι» και από τους δικαστές του Αρείου Πάγου στην παράταση των ορίων συνταξιοδότησης

0

Με πλειοψηφία 40 -25 οι ανώτατοι δικαστές γνωμοδότησαν ότι δεν υπάρχει καν ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών.

Οι 25 δικαστές που μειοψήφησαν έκριναν μεν, ότι είναι αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών αλλά όχι για τώρα.

Αναλυτικά, το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου είναι «αν παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που προβλέπεται με το Σύνταγμα του 1975, ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που προστατεύουν τους δικαστές και που έχουν καταλυθεί λόγω της εντωμεταξύ μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων».

Επ’ αυτού 40 αρεοπαγίτες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας, ενώ 25 ψήφισαν ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη αλλά όχι τώρα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε δημόσια δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών με δεδομένη τη ρητή συνταγματική απαγόρευση.

Share.

Comments are closed.