Categories: Κοινωνία

Εισαγγελείς Άρειου Πάγου: Ομόφωνο ΟΧΙ στην παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών

Ομόφωνα (12-0) η Ολομέλεια των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία της Ξένης Δημητρίου ότι δεν μπορεί υπό το φως του ισχύοντος Συντάγματος να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων εάν δεν προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση που να το προβλέπει, απορρίπτοντας έτσι την άποψη, ότι τώρα με νομοθετική μπορεί να λυθεί το θέμα.

Μάλιστα οι 12 ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί ομόφωνα δέχθηκαν την εισήγηση του αντεισαγγελέα Κωνσταντίνου Παρασκευαϊδη η οποία ήταν αρνητική για την παράταση τώρα του ορίου συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα οι 12 εισαγγελικοί λειτουργοί περιλαμβανομένης και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αποφάσισαν: «Η Ολομέλεια ομόφωνα εκφράζει την άποψη ότι τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος κατ΄ άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος».

Παράλληλα, οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου εξέφρασαν δύο διαφορετικές απόψεις για την περίπτωση που υλοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

Ειδικότερα, 6 αντεισαγγελείς – δεχόμενοι την εισήγηση του κ. Παρασκευαίδη- υποστήριξαν ότι εάν γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε πρέπει να υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης, καθώς έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα από το 2001 που έγινε η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Οι υπόλοιποι 6 αντεισαγγελείς ότι τώρα είναι άκαιρη η οποία συζήτηση για το θέμα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης και σε περίπτωση που υλοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να συγκληθεί τότε εκ νέου η Ολομέλεια για να λάβει απόφαση σύμφωνα με τις κρατούσες τότε συνθήκες.

 

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτεί η εκπαίδευση στο Καστελλόριζο και στις «ανάλογες»  περιοχές

Το Καστελλόριζο και όλες οι περιοχές, που βρίσκονται σε δύσκολη «διασύνδεση» με τα αστικά κέντρα…

15 ώρες ago

Politico: Tο κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Φίτσο

Το αμερικανικό περιοδικό Politico με ανάλυσή του επιχειρεί να αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην…

16 ώρες ago

Στον Mr Survivor, Ατζούν Ιλίτζαλι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το 45% του ΣΚΑΪ;

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Τούρκο επιχειρηματία της showbiz, Ατζούν Ιλίτζαλι (Acun Ilıcalı), για…

16 ώρες ago

Super League: Tο πρωτάθλημα το πάρει ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ; Όλα τα σενάρια – Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας – Τι ισχύει για την 3η και την 4η θέση

Ο τίτλος του πρωταθλητή στο φετινό πρωτάθλημα της  Super League θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική…

22 ώρες ago

Ολυμπιακός: Πώς θα διατεθούν τα εισιτήρια για τον τελικό του Conference League με την Φιορεντίνα

Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο προμήθειας εισιτηρίων για τον τελικό του Conference League…

23 ώρες ago

Έτοιμη η γέφυρα του Ευήνου στο Ευηνοχώρι

Ολοκληρώθηκε η νέα γέφυρα στον Ευήνο ποταμό που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Έτοιμη είναι…

2 ημέρες ago