Διεθνής Αμνηστία: Ακατάλληλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα

0

Συνθήκες διαμονής των προσφύγων που προκαλούν «ανησυχία» εντόπισαν ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την επίσκεψή τους σε κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και των νησιών.

Η ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας ολοκλήρωσε χτες τη δεκαήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα που είχε ως στόχο την αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και τα νησιά. Τα ευρήματα της επίσκεψής τους παρουσιάζουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές βρέθηκαν στο Ελληνικό, τη Ριτσώνα, το παλιό κτίριο της Softex στη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όπως επίσης στη Μόρια και το Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Κατά τις επισκέψεις τους συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες, υπεύθυνους λειτουργίας των δομών, ακτιβιστές και εκπροσώπους ΜΚΟ.

Σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, οι ερευνητές κάνουν λόγο για «συνθήκες που συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα ανησυχίας» και «ανεπαρκή διαμονή». «Δεν μπορούμε να εκφράσουμε γνώμη για όλα τα κέντρα φιλοξενίας», διευκρινίζει η Μόνικα Κόστα Ρίμπα, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας, «ωστόσο αυτά που είδαμε είναι ακατάλληλα για μακρόχρονη διαμονή». Παρά το γεγονός ότι οι σκηνές έχουν αντικατασταθεί από κοντέινερ, περιγράφει η ίδια, «αυτό δεν είναι απαραίτητα μεγάλη βελτίωση».

Οι ερευνητές είδαν εγκύους και μωρά να κοιμούνται στο πάτωμα μέσα σε κοντέινερς, ανυπαρξία ζεστού νερού, απουσία εκπαίδευσης για κάποια παιδιά, αλλά και «απουσία θεραπείας για την ψυχική κατάσταση πολλών προσφύγων. Η αβεβαιότητα για το μέλλον έπειτα από ένα χρόνο που είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα σε τρομερές συνθήκες τους οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη».

«Σημαντική ανησυχία» προκαλεί, όπως επισημαίνει η κ. Κόστα Ρίμπα, και ο υπερπληθυσμός στα νησιά, όπου «περίπου 15.000 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επιστραφούν στην Τουρκία λόγω της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και κάτω από την εσφαλμένη υπόθεση ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα». Στη Μόρια, όπως περιγράφει, «παρά τις πρόσφατες μεταφορές σε ξενοδοχεία και σε άλλο χώρο, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε σαθρές σκηνές εκτεθειμένες στις σκληρές καιρικές συνθήκες, όπως είναι η βροχή και ο δυνατός αέρας».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους οι ερευνητές συνομίλησαν με εκατοντάδες πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες και διαπίστωσαν ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα δείχνουν τεράστια ανθεκτικότητα. Μετά από όλα όσα έχουν περάσει στις χώρες τους και το δύσκολο και εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι τους εξαιτίας τις απουσίας νόμιμων και ασφαλών διόδων για την Ευρώπη δείχνουν γενναιοδωρία και ανθρωπιά».

Η Μόνικα Κόστα Ρίμπα επισημαίνει από την πλευρά της ότι «αυτή η ανθρωπιστική κρίση είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας των πολιτικών για τη μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της απουσίας εσωτερικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Με λίγες εξαιρέσεις, οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους να μετεγκαταστήσουν μεγάλους αριθμούς αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα καταδικάζοντας τους πιο ευάλωτους που έχουν διαφύγει τη βία και τις διώξεις σε άθλιες συνθήκες».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης και χορηγήσουν βίζες για ανθρωπιστικούς και άλλους λόγους ώστε να μεταφέρουν πρόσφυγες σε άλλες χώρες. Επιπλέον, καλεί την Ελλάδα και την Ε.Ε. να μεταφέρουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη ενδοχώρα για να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους, «έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στη συνέχεια σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους».

Share.

Comments are closed.