ΔΝΤ: Μειώστε αφορολόγητο, κόκκινα δάνεια, χτυπήστε τη φοροδιαφυγή και άρετε τα capital controls

0

Άρση capital controls, μείωση αφορολόγητου, πάταξης της φοροδιαφυγής και μείωση κόκκινων δανείων, ζητά το ΔΝΤ για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Όλα αυτά αναφέρονται στην έκθεση του Ταμείου, η οποία θα συζητηθεί σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο.

Περιληπτικά η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι αυτές είναι οι τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο και γι’ αυτό προτείνει σειρά μέτρων για να καταστεί βιώσιμο.

Το Ταμείο υποστηρίζει κατ’ αρχήν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστεί μία “δημοσιονομικά ουδέτερη πολιτική” επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή πέραν αυτής η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, όπως αναφέρει, απαιτούνται “δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις” όπως μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση καθώς και αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής.

Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το ΔΝΤ εφιστά την προσοχή, καθώς θα πρέπει τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν δραστικά. Παράλληλα, διαπιστώνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κανόνες διοικητικής διακυβέρνησης των τραπεζών, και να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) το ταχύτερο δυνατό.

 

Share.

Comments are closed.