Categories: Κοινωνία

Πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε λαός την εθνική ταυτότητα- πώς ορίζεται στην Ελλάδα ο «αληθινός» Έλληνας

Αυτή την περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονη γεωπολιτική αναταραχή, μεγάλες μεταναστευτικές ροές, καθώς και άνοδο του λαϊκισμού και των εθνικιστικών τάσεων, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ζήτημα του ορισμού της εθνικής ταυτότητας- ή το πώς την αντιλαμβάνεται ο λαός της κάθε χώρας την εθνική ταυτότητα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ερεύνησε  το Pew Research Centre των ΗΠΑ, με μια μεγάλη έρευνα που έγινε σε 14 χώρες, με 14.514 ερωτηθέντες, κατά το χρονικό διάστημα 4 Απριλίου- 29 Μαΐου 2016

Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία κρίνεται κάποιος Αμερικανός, Βρετανός, Γερμανός, Έλληνας κλπ στην κάθε χώρα. Τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν στους ερωτηθέντες είχαν να κάνουν με τη γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, τη θρησκεία και τη χώρα γέννησης.

  1. O Τόπος γέννησης

Σύμφωνα με την έρευνα, γενικότερα δεν φαίνεται να δίνεται και πολύ μεγάλη σημασία στον τόπο γέννησης από πολλούς: Μόνο το 13% των Αυστραλών, το 21% των Καναδών, το 32% των Αμερικανών και, κατά μέσο όρο, το 33% των Ευρωπαίων θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό για κάποιον να έχει γεννηθεί στη χώρα για να θεωρείται «αληθινός» πολίτης της. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, και η Ελλάδα είναι μεταξύ αυτών: Ειδικότερα, στη χώρα μας το 50% θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να έχει γεννηθεί κάποιος στην Ελλάδα για να είναι/ θεωρείται Έλληνας. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά στην Ουγγαρία (52%) και στην Ιαπωνία (50%).

 

 

  1. H Γλώσσα

Όσον αφορά στη γλώσσα, θεωρείται επίσης εξαιρετικά σημαντικό κριτήριο για να θεωρείται κάποιος Έλληνας, με 76%. Για την ακρίβεια, φαίνεται μάλλον το κυρίαρχο κριτήριο στην έρευνα, σε όλες τις χώρες. Ενδεικτικά, τα ποσοστά για τις χώρες τις οποίες αφορά η έρευνα έχουν ως εξής: Ολλανδία 84%, Ουγγαρία 81%, Μ. Βρετανία 81%, Γερμανία 79%, Γαλλία 77%, Ελλάδα 76%, Ιαπωνία 70%, ΗΠΑ 70%, Αυστραλία 69%, Πολωνία 67%, Σουηδία 66%, Ισπανία 62%, Καναδάς 59%, Ιταλία 59%.

 

 

 

  1. Τα ήθη και έθιμα

Στο ερώτημα, πόσο σημαντικά θεωρούνται τα ήθη και έθιμα για να θεωρηθεί πως κάποιος έχει στα αλήθεια την εθνική ταυτότητα της χώρας, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η Ουγγαρία (68%) και η χώρα μας (66%)- χώρες οι οποίες έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τη Γερμανία, η οποία έχει αποτελέσει προορισμό μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων (το αντίστοιχο ποσοστό είναι 29%). Ακολουθεί το σχετικό γράφημα.

 

 

 

 

  1. Η Θρησκεία

Στο κριτήριο της πίστης-θρησκείας, γενικότερα, στις 13 χώρες που μελετήθηκαν, ο μέσος όρος ήταν 15% για αυτούς που απάντησαν πως το θρήσκευμα είναι σημαντικό για την εθνική ταυτότητα. Ωστόσο, η χώρα μας εδώ αποτελεί μεγάλη εξαίρεση, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με 54%. Ακολουθούν η Πολωνία (34%), οι ΗΠΑ (32%), η Ιταλία (30%), η Ουγγαρία (29%), η Μ. Βρετανία (18%), ο Καναδάς (15%), η Αυστραλία (13%), η Γερμανία (11%), η Γαλλία (10%), η Ισπανία (9%), η Ολλανδία (8%) και η Σουηδία με μόλις 7% (στην Ιαπωνία δεν ετέθη το ερώτημα).

 

Δείτε αναλυτικά την έρευνα Pew Research Centre των ΗΠΑ με τίτλο «What It Takes to Truly BeOne of Us» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ναυάγιο της Πύλου: Αναρμόδιο δήλωσε το Δικαστήριο, ελεύθεροι οι εννέα πρόσφυγες

Το δικαστήριο της Καλαμάτας που εξέτασε το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, έκρινε πως είναι αναρμόδιο να…

52 λεπτά ago

Ξεκινούν οι αναπλάσεις σε Τούφα και Κάτω Χαλάνδρι – Εγκρίθηκε η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο [Τοπογραφικά]

Το πράσινο φως άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης δυο ακόμη πολύ…

3 ώρες ago

Κηφισιά: Μαθητές καταπλακώθηκαν από αυλόπορτα σε δημοτικό σχολείο – Στο Παίδων Πεντέλης ο ένας 9χρονος μαθητής

Τρεις μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, τραυματίστηκαν, όταν καταπλακώθηκαν από πόρτα στο σχολείο τους.…

7 ώρες ago

Θόδωρος Τσίκας*: Το «σύνδρομο του σκαντζόχοιρου»

Είναι βέβαιο ότι την τελευταία περίοδο, έχουν αρχίζει να εμφανίζονται κάποιες τριβές της χώρας μας…

8 ώρες ago

Χάρης Δούκας: Οι δημοτικές αρχές πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για την πόλη που θέλουν [Βίντεο]

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε χθες στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού Action…

13 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Ψηφιακό σχολείο στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγησης

Μετά το Ψηφιακό Σχολείο, που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ το 2010, δεν είχαμε ένα δεύτερο «κύμα…

14 ώρες ago