Categories: Εκπαίδευση

Ν. Φίλης: Να μην κληθούν στο Βουλή ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, αλλά να κλιθούν Ινστιτούτα Μελετών τους

«Πρέπει να ξεφύγουμε από την πεπατημένη ζητήματα τα οποία δεν είναι αμιγώς συνδικαλιστικά, ούτε κυρίως συνδικαλιστικά να τα συζητούμε με εκπροσώπους των διοικήσεων των συνδικαλιστικών φορέων».

Ποιος το είπε αυτό; Μα ποιος άλλος, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και των βουλευτών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των άλλων είπε ο κ. Φίλης τα εξής:

«Δεν αμφισβητώ ότι και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ έχουν ή πρέπει να έχουν γνώμη για τα συνδικαλιστικά ζητήματα. Αλλά εδώ δεν κάνουμε μια συνδικαλιστική συζήτηση, κάνουμε μια συζήτηση που έχει και ένα βάθος. Προσπαθούμε να δούμε τα προαπαιτούμενα αυτής της κουβέντας και η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ και ο ΟΙΛΕ όπως και άλλοι φορείς διαθέτουν έγκυρα Ινστιτούτα Μελέτης Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Θα περίμενα, λοιπόν, αντί να κάλουμε τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών φορέων που δεν ξέρω τι έχουν να προσφέρουν στην κουβέντα αυτή.

Εν πάση περιπτώσει να ζητήσουμε να έρθουν οι εκπρόσωποι των Ινστιτούτων που έχουν οι φορείς, όπως επίσης και το ΚΑΝΕΠ της ΓΕΣΕΕ, το οποίο μάλιστα κάθε χρόνο εκδίδει πολύ σοβαρή μελέτη για τις καταστάσεις και τις ανισότητες στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η πρότασή μου, λοιπόν, είναι αυτή. Να ζητήσουμε, όχι να έρθουν οι ΕΛΜΕ που ακούστηκε να μιλήσουν εδώ. Εντάξει, αυτό είναι μια συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Να έρθουν οι εκπρόσωποι των Ινστιτούτων των διαφόρων φορέων.»

Οι αντίδραση ΔΟΕ & ΟΛΜΕ
Όπως ήταν αναμενόμενο, άμεση ήταν η αντίδραση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στην παραπάνω πρόταση του κ. Φίλη.

«Ως Διδασκαλική Ομοσπονδία σταθήκαμε σκληρά απέναντι στις αποφάσεις του Ν. Φίλη που οδήγησαν στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι φυσικό να είναι ενοχλημένος ο Ν. Φίλης, γι αυτό και αυτή η στάση» και αναρωτήθηκε: «Πως ένας άνθρωπος που είναι εκλεγμένος με δημοκρατικές διαδικασίες, αμφισβητεί το δικαίωμα των δημοκρατικά εκλεγμένων ηγεσιών να συμμετέχουν σ αυτή τη διαδικασία; Τα Σωματεία δεν ασχολούνται αμιγώς με τα εργασιακά ζητήματα».

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση του Ν. Φίλη και απαράδεκτη την πρόταση να κληθούν στο διάλογο οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων.

Οι διευκρινίσεις Ν. Φίλη
Μετά τις αντιδράσεις των Βουλευτών ο Νίκος Φίλης έκανε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:
«Δημιουργήθηκε μια λανθασμένη εντύπωση, η ΟΛΜΕ δεν εκπροσωπείτε διά του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει και άλλα όργανα, τα ινστιτούτα τα οποία αναφέρθηκα, το Κέντρο Τεκμηρίωσης, το ίδιο και η ΔΟΕ και η ΟΙΕΛΕ, είναι οργανικά μέρη της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών, δεν είναι κάτι άλλο, δεν είναι από εδώ οι συνδικαλιστές και από εκεί οι ειδήμονες, είναι οργανικά μέρη.
Όταν συζητάμε για μισθολογικά ζητήματα, βεβαίως, προφανώς είναι μια αμιγώς συνδικαλιστική εκπροσώπηση και μιλάμε με τη Διοίκηση.
Όταν μιλάμε για θέματα που αφορούν ευρύτερη εκπαιδευτική πολιτική και χρειάζεται μια εις βάθος συζήτηση, είναι λογικό να επιδιώκουμε ένα διάλογο με το Ινστιτούτο, που έχει κάθε Ομοσπονδία και όπου μέσα από συνέδρια και διάλογο ευρύτερο στην κοινωνία διατυπώνει κάθε φορά έναν πλούσιο προβληματισμό. Αυτό είναι το πρώτο.
Το δεύτερο είναι το εξής. Μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά όπως συμβαίνει σε όλο τον συνδικαλισμό έτσι και στο χώρο των εκπαιδευτικών υπάρχει μια κρίση εκπροσώπησης. Δεν σημαίνει, ότι όλος ο συνδικαλισμός δεν πάει καλά και ειδικά στους εκπαιδευτικούς πηγαίνει άριστα.
Άρα, λοιπόν, χωρίς να θέλω να μειώσω κανέναν, υπάρχει ένα θέμα να ακουστεί και η  γνώμη αδιαμεσολάβητα, όπως ορθά είπε και η συνάδελφος κυρία Τζούφη νωρίτερα, των εκπαιδευτικών. Θα ήταν καλό να επιδιώξουμε τέτοιες συζητήσεις. Πέρυσι που επιδιώξαμε, αλλού έγιναν, αλλού δεν έγιναν και όπου έγιναν, είχαν πολύ καλό αποτέλεσμα.
Σχετικά με τους μαθητές να σκεφτούμε μια διαδικασία να μιλήσουν οι μαθητές, αλλά αυτό βεβαίως πρέπει να το δούμε, ώστε η εκπροσώπηση των μαθητών να είναι με έναν αυθεντικό τρόπο και στη βάση των βιωμάτων τους.
Βεβαίως, ξεχάσαμε από τη συζήτηση ένα μεγάλο κλάδο εκπαιδευτικών, που θέλω να πω ανοιχτά, ότι αρκετές φορές έχει συκοφαντηθεί και ομιλώ για το χώρο των φροντιστών. Τους καλέσαμε; Εντάξει, τότε, γιατί διαδραματίζουν και αυτοί ρόλο στην εκπαίδευση

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πατριάρχης Βαρθολομαίος για Μαγδεμβούργο: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδικάζει κάθε μορφή βίας

Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…

7 ώρες ago

«Νέα Δυτική Ελλάδα» – Σπύρος Σκιαδαρέσης: Επίσκεψη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα

Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…

16 ώρες ago

Φίλιππος Σαχινίδης*: Το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ και οι ρηγματώσεις του.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…

16 ώρες ago

«Οινιαδών Ανάπτυξις»: Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις Οινιάδες!

Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…

17 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης

Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…

1 ημέρα ago

Politico: Η ακροδεξιά της Ευρώπης εκμεταλλεύεται την επίθεση στο Μαγδεμβούργο για να χτυπήσει τη μετανάστευση και το Ισλάμ

Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…

1 ημέρα ago