Σε σφιχτό κλοιό ΔΝΤ και Ευρωπαίων η κυβέρνηση μετά το Eurogroup

0

«Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι», λέει μια ελληνική παροιμία. Το ίδιο έγινε κι απόψε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup. Κολακευτικά λόγια για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά από την άλλη κάνουμε σαφέστατο ότι εμείς οι δανειστές στο σύνολό μας απαιτούμε από την ελληνική πλευρά να διαγράψει τις κόκκινες γραμμές και πέρα από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Να προχωρήσει στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων, προκειμένου να καφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ, αλλά και του Βερολίνου.

Επίσης εκείνο που έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είναι πως οι Θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αλλά και το γεγονός ότι η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό βέβαια το γεγονός σημαίνει αυτομάτως πως οι δανειστές όλοι ανεξαιρέτως, δηλαδή και η Κομισιόν, απαιτεί από την ελληνική πλευρά να κάμψει τις αντιστάσεις της και να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα για το 2018

Μία τέτοια ενέργεια, σύμφωνα με τους θεσμούς θα ξεκλειδώσει και τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα. Το Eurogroup «πετάει το μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο έχει διατυπώσει την άποψή της. Κι αυτή είναι πλεονάσματα κάτω του 3,5% από το 2018 και μικρή παράταση του κόφτη, αλλά χωρίς επιπλέον μέτρα. 

Τώρα θα σας δούμε, λεβέντες, που φτάσατε τον κόμπο στο χτένι. Τώρα θα δούμε τι θα κάνετε… Οι επιλογές κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι δύο:

  • Ή η συνηθισμένη «επαναστατική» κωλοτούμπα – συγγνώμη – κυβίστηση θέλαμε να πούμε.
  • Ή εκλογές, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχουν αυτές, για τη χώρα ή για το κόμμα σας!

Πριν μας κατηγορήσετε για άλλη μια φορά, θα θέλαμε να σας πούμε ότι δεν επιχαίρουμε! Σας λέμε ότι στενοχωριόμαστε γιατί τη “νύφη” μαζί θα την πληρώσουμε και αυτό από μόνο του μας δημιουργεί πρόβλημα μεγάλο!

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

«Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.
Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, ώστε να συμφωνήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που επιθυμούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό τομέα και άλλους κλάδους. Επίσης, για παράδειγμα, αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, π.χ. για μετά το 2018.
Ο ESM, ο οποίος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, ενημέρωσε τους υπουργούς αναφορικά με την πρόοδο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Αυτά τα μέτρα είχαν εγκριθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν επισήμως από τις διοικήσεις των ESM και EFSF στις 23 Ιανουαρίου.
Τα μέτρα έχουν στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν την «αλλαγή» ορισμένων επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά και καθιστούν περισσότερο «εύκολες» τις αποπληρωμές χρέους. Δεν έχουν καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ESM, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης
».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner