Την υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου περιμένουν όλοι για να τελειώσουν τα βάσανα του παλαιού νοσοκομείου – Χατζηκώστα – στο Μεσολόγγι, το οποίο κινδυνεύει με κατάρρευση εδώ και πολύ καιρό.
Μετά την ομόφωνη αποδοχή της εισήγησης του αρμοδίου Τμήματος της Δ/νσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού από το Ειδικό Όργανο – Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο – Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΟΠΑΙΘ, η απόφαση χαρακτηρισμού του Παλαιού Νοσοκομείου Μεσολογγίου ως Μνημείου, βρίσκεται προς υπογραφή από την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού. Θα τεθεί δε σε ισχύ, αμέσως μετά την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μετά από ανακίνηση του θέματος από το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, σε μια προσπάθεια διάσωσης του κτηρίου το οποίο χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως «δείγμα αρχιτεκτονικής με νεοκλασική μορφολογία».
Σύντομη ιστορία του Νοσοκομείου Χατζη-Κώστα
Όπως ίσως είναι γνωστό, το Νοσοκομείο της πόλης, συγκαταλέγεται μεταξύ των παλαιοτέρων της χώρας.
Πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του το 1852 ως δημοτικό με την επωνυμία, που και σήμερα προσπαθεί να διατηρήσει, Νοσοκομείο Μεσολογγίου Γεωργίου και Αναστασίου Χατζηκώστα.
Η δημιουργία του οφείλεται στον μεγάλο εξ Ιωαννίνων εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Χατζηκώστα ο οποίος το 1845 με την διαθήκη του άφησε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να κτιστεί νοσοκομείο «δια το κοινόν όφελος της πόλεως, των πτωχών και ξένων ασθενών».
Έτσι το το 1850 επί δημαρχίας Παναγιώτη Τσιμπουράκη σε παραχωρηθείσα από τον Δήμο έκταση παραπλεύρως του Ταφείου των Ηρώων οικοδομήθηκε ένα συναφές με το σημερινό κτίριο το οποίο από το 1852, υπό την διοίκηση «δημοτικού αδελφάτου» και διευθυντή της νοσηλευτικής υπηρεσίας τον Νικόλαο Μαγγανά που ήταν ανεψιός του μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνατίου, λειτούργησε το πρώτο νοσοκομείο.
Αρχές του 20ου αιώνα κατέρρευσε η νότια πλευρά του κτιρίου οπότε και οικοδομήθηκε το σε πλήρη εγκατάλειψη υφιστάμενο και σήμερα εξαιρετικής αισθητικής νεοκλασικό κτίριο..
Η φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω είναι του 1930 από υποδοχή επιφανούς επισκέπτη και απεικονίζονται από αριστερά δύο άγνωστες κυρίες συνοδοί του επισκέπτη, ο Κωστάκης Πετρόπουλος, μετέπειτα βουλευτής της ΕΠΕΠ και της Ενώσεως Κέντρου, η Νιόνια Ευαγγελάτου – Ιγγλέση, ο δήμαρχος Χρήστος Ευαγγελάτος με ημίψηλο καπέλο, μία επίσης άγνωστη με το παιδάκι, και ο γραμματέας του Δήμου και μετέπειτα συμβολαιογράφος Αιτωλικού Αθανάσιος Κολόμβας.
Προηγούμενο άρθρο μας για το θέμα αυτό:
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου συνεργάζεται με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας για την αξιοποίηση του Παλαιού Νοσοκομείου
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…